NRK Meny
Normal

Fra elitesoldat til arbeidsledig

Etter åtte år som elitesoldat, var det hardt å komme hjem til det sivile samfunnet for Kenneth Bjerkelund. I dag hjelper han veteraner med å komme inn i arbeidslivet.

Kenneth Bjerkelund

Kenneth Bjerkelund arbeider for å bedre overgangen mellom å være elitesoldat til å bli sivil.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Det er et kultursjokk å bli sivil. Både å gå inn i forsvaret, og å forlate det, er en stor omstilling for mange, sier Kenneth Bjerkelund.

Kenneth Bjerkelund

I tjeneste har Bjerkelund blant annet vært med på å bekjempe Taliban.

Foto: Privat

For fem år siden kom han hjem etter å ha reist verden rundt som elitesoldat. På oppdrag for Norge har han blant annet vært med å bekjempe Taliban i de afghanske fjellene. Da han var ferdig i tjenesten, var det ingen siviljobb som ventet.

– Jeg stod på bar bakke og ikke visste hvor jeg skulle starte. Du mister nettverket ditt, og du vet ikke hvor du skal gå inn, sier Bjerkelund.

Én av ti får ikke jobb

Han møtte flere veteraner i samme situasjon som slet med å komme inn i arbeidslivet.

I en undersøkelse gjort av Riksrevisjonen i 2014, kommer det frem at én av ti veteraner ikke får jobb og dermed blir værende i NAV-systemet. Det er disse tallene Bjerkelund ville endre på. Derfor startet han rekrutteringsfirmaet Leading Change for to år siden.

– Hvis man ikke klarer omstillingen og kommer seg inn i næringslivet selv, havner man i NAV. Næringslivet og samfunnet må ta et større ansvar, komme mer på banen. De går faktisk glipp av en vanvittig ressurs, sier han.

Hjelper andre veteraner

Heidi Hovland Bergfald, generalsekretær i veteranforbudet, Skadde i internasjonale operasjoner (SIOPS), er redd for at man mister kompetansen veteranene sitter på, ved å ikke ansette dem.

– Det verste som kan skje er at vi ikke klarer å hjelpe dem som har vært ute på våre vegne. Vi må sikre at de får en god overgang når de skal komme hjem til det sivile samfunn. Hvis ikke vi klarer det mister vi en viktig ressurs, sier hun.

Militøret

Kenneth Bjerkelund har jobbet i åtte år som elitesoldat for norske myndigheter.

Foto: Privat

– Forstår ikke hva de går glipp av

Bjerkelund tror veteranenes kompetanse og CV kan være vanskelig å tolke for bedriftsledere.

– Her har du folk som har blitt selektert mange ganger. De har en evne til å lære ting raskt, tåler mye stress og en ekstrem arbeidsmengde. De er ekstremt lojale mot arbeidsgiveren.

– Dette finner du også i det sivile, men her får du ofte veldig mange av de egenskapene i én og samme person. Det opplever jeg at næringslivet ikke ser, mener han.

Hva må gjøres for å endre dette?

– Jeg synes Forsvaret har jobbet godt for veteranene, sier Bjerkelund.

Han viser til regjeringens handlingsplan for veteraner, som han mener har gitt et løft.

– Nå er det neste steget at samfunnet må begynne å skjønne hvilken ressurs veteranene er, og at næringslivet aktivt tar del i dette arbeidet, sier han.

Elitesoldater i Forsvaret

Én av ti veteraner sliter med å komme inn i arbeidslivet. Det viser en undersøkelse fra 2014, gjort av Riksrevisjonen

Foto: Privat