Hopp til innhold

Fotråte er tilbake hos Rennesøy-sauen

Høsten 2014 trodde bønder og myndigheter fotråten var under kontroll. Nå har sykdommen blomstra opp igjen på Rennesøy i Rogaland.

Sauer på Austbø i Rennesøy

Sauer på Austbø i Rennesøy kommune. Sauehold er ei viktig næring i rogalandskommunen, og mange bønder har led store tap etter fotråteepidemiene som ramma dyra i 2008 og åra etterpå.

Foto: Aud Lillian Berg

Denne sommeren har Mattilsynet igjen påvist fotråte i en sauebesetning på Rennesøy. Som følge av det er 30 sauebesetninger i sauekommunen underlagt restriksjoner, skriver tilsynet på sine nettsider.

Hallgeir Herikstad

Hallgeir Herikstad i Mattilsynet.

Foto: Mattilsynet

Etter flere år med utbrudd i både Rogaland og Agder-fylkene, og avliving av flere tusen sau, trodde både Mattilsynet og bøndene høsten 2014 at de hadde kontroll over sykdommen. Men den gang ei.

Smittsom og smertefull

– Vi håpet og trodde vi var kvitt fotråte, sier Hallgeir Herikstad, direktør i region Sør og Vest i Mattilsynet.

– Nå bretter vi opp ermene igjen og gjør det som trengs for å hindre sykdommen i å få fotfeste på ny, sier han.

Sjekking av fotråte på sau

Sykdommen fotråte er en infeksjon som setter seg i klauvene på både storfe og småfe. Den er både smittsom og smertefull.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Fotråte er en infeksjon i klauvene, og kan ramme både kyr og sauer. Den er smertefull for dyra, og svært smittsom. Gården som har fått påvist fotråte denne sommeren har både sau og storfe.

En av kyrne fra gården blei solgt til Haugalandet, og denne kua har nå testet positivt for fotråte, ifølge Mattilsynet.

Kom trolig fra dansk sau

Tilsynet jobber nå med å få oversikt over hvor mange andre dyr og besetninger som er smitta. I løpet av august skal de ta prøver av både storfe og småfe på gårdene som har hatt kontakt med dyr fra gården som har fått påvist fotråte.

Før 2008 hadde ikke sykdommen vært registrert i Norge siden 1948. Trolig var det en dansk sau som tok med seg smitten inn til Norge. Prosjekt «Friske føtter» blei avslutta i 2014, etter å ha vart i seks år.