NRK Meny
Normal

Bemanningsbyrå skal få asylsøkere i jobb

Forus akuttmottak starter eget bemanningsbyrå for å hjelpe asylsøkere i regionen ut i lønnet arbeid.

Pishtiwan Usman Ali

Pishtiwan Usman Ali steller i fjøset to ganger til dagen. Han er en av få asylsøkere som har en lønnet jobb å gå til.

Foto: Ingvild Lygren

– De sier de har det veldig bra her på mottaket, men på et eller annet tidspunkt er det ikke kult å sitte her lenger. Da blir de forbrytere og ikke gode samfunnsborgere den dagen de skal ut herfra, sier Lars Petter Einarsson, pressetalsmann ved Forus akuttmottak.

Lars Petter Einarsson

Lars Petter Einarsson, pressetalsmann ved Forus akuttmottak mener det er viktig at asylsøkere har en jobb å gå til, både for integreringen og for økonomisk uavhengighet.

Foto: Jørgen Finstad / NRK

Einarsson mener asylsøkerne på sikt vil få et stort behov for å komme seg ut i arbeid, men svært få har per i dag lønnet arbeid å gå til. Det vil akuttmottak gjøre noe med.

Vil bidra i samfunnet

Planen er å starte et eget bemanningsbyrå som skal hjelpe asylsøkere i regionen ut i arbeidslivet. Prosjektet handler både om integrering og muligheten for å klare seg økonomisk uten hjelp fra andre.

– En ting er jo pengene, men minst like viktig for dem er det å kunne bidra i samfunnet. De er veldig takknemlige, sier Einarsson.

– Vi har allerede gjort dette i en mindre skala, og skaffet 12–13 oppdrag via Facebook.

Takknemlig for å jobbe

En av asylsøkerne som allerede har fått seg jobb, er Pishtiwan Usman Ali.

Med grønne støvler, og blå kjeledress steller Ali for kalvene på en bondegård på Jæren. Han har ansvar for å holde fjøset rent, stelle kyrne og passe kalvene.

Ali kommer fra Kurdistan og flyktet til Norge i november i fjor. Han er veldig takknemlig for at han har en jobb å gå til.

– Hver dag, to ganger til dagen. Morgen og kveld, forklarer Ali på engelsk.

Søkt etter hjelp

Målet er at enda flere av asylsøkerne nå skal fylle dagene med arbeid, og asylmottaket har søkt etter en person som kan hjelpe med å starte prosjektet.

Pishtiwan Usman Ali

Pishtiwan Usman Ali har ansvar for å holde fjøset rent, stelle kyrne og passe kalvene. Han kan stolt fortelle at de minste storfeene har fått egne kurdiske navn.

Foto: Ingvild Lygren

– Det er komplisert å sette seg inn i lovene og reglene som gjelder for asylsøkere. Derfor trenger vi en person som kan sette seg grundig inn i dette. Alt det vil vi lage en god oversikt på. Vedkommende vil også hjelpe å finne oppdrag, sier Einarsson.

Ali trives med hverdagen i fjøset. Han lener seg over gjerdet og koser med en av kalvene som kom til verden for under en uke siden. Han kan stolt fortelle at de minste storfeene har fått egne kurdiske navn.