Listhaug vil ha arbeidspraksis for nylig ankomne innvandrere

Sylvi Listhaug og regjeringen foreslår at arbeidspraksis skal være en del av introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere. Statsråden brukte også 1.mai-talen i Drammen til å slå tilbake mot LO-leder Gerd Kristiansen.

Sylvi Listhaug talte i Drammen 1. mai.

ARBEID OG INNVANDRING: Sylvi Listhaug sparket til både Ap og LO i sin tale 1. mai. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Kristiansen er opptatt av arbeidsledigheten, som alle andre er. Det er vanskelig å miste jobben. Men jeg hørte ikke ett forslag til løsning. Det eneste de vil ha er skatteskjerpelser. Det er det siste vi trenger for å skape flere arbeidsplasser, sa Sylvi Listhaug under sin tale i Drammen 1. mai.

Hun slo dermed tilbake etter Gerd Kristiansens tale på Youngstorget tidligere på dagen der LO-lederen sa at regjeringen tvinner tomler og gjør for lite for sent for å få flere tilbake i arbeid.

– Bærekraftig innvandringspolitikk

Listhaug var opptatt av at arbeidsmarkedet og innvandring hører tett sammen. Og hun brukte også talen til å snakke om sistnevnte.

– Det er vanlige arbeidere og sliterne som vil merke det hvis den norske velferdsmodellen får problemer. Det er ikke kaksene på toppen. De vil klare seg uansett, sa innvandrings- og integreringsministeren.

Hun snakket om hvor viktig det er med god integrering og det å få innvandrere raskt ut i jobb. I integreringsmeldingen som er på vei foreslår regjeringen at arbeidspraksis skal være en del av introduksjonsprogrammet.

– De kan ikke sitte i et klasserom der de bare ser læreren. Det må være litt klasserom, men også litt arbeidspraksis for at de skal lære det norske arbeidsmarkedet å kjenne, sa Listhaug, og nevnte eksmpler fra både privat- og offentlig sektor der det kan være behov for prakisplasser, spesielt i eldreomsorgen.

Listhaug brukte tid på å snakke om viktigheten av å stramme inn på innvandringsområdet. Hun nevnte urolighetene i flere land, både i Midtøsten og Afrika, som potensielt kan føre til at mange mennesker vil til Europa.

– Vi må gi mennesker en framtid der de er og bidra til at færre vil reise videre til Europa. Derfor ønsker vi å hjelpe i nærområdene. Det handler om å føre en bærekraftig innvandringspolitikk, sa statsråden og nevnte igjen Sverige som et eksempel på et land som har ført en uansvarlig innvandringspolitikk og fått et stort antall flyktninger og asylsøkere.

Sylvi Listhaug taler i Drammen

HYLLEST OG AVSTAND: Sylvi Listhaug fikk rungende applaus fra publikum, men noen valgte å stå med ryggen til for å vise sin misnøye til statsråden.

Foto: Anders Nielsen/NRK

– Det er landet som gikk ut på et nederlag

LO-lederen fikk tilsvar, men også Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk sterk kritikk fra Listhaug. Hun mener Arbeiderpartier har vinglet fram og tilbake i innvandringsspørsmålet.

– Først var det for lite for sent, så var det for mye for tidlig. Først ville de ha 10.000 flyktninger, og så var vi for sene med å stramme inn.

I juni starter behandlingen i Stortinget av regjeringens 40 innstramningsforslag. Flere av forslagene har fått kritikk, og når det gjelder forslaget for innstrammingene på familiegjenforening ser det ut som om flertallet ryker etter at Ap signaliserte et nei til å støtte forslaget.

– Mediene skriver at Listhaug gikk på et nederlag. Det er regjeringen som har lagt fram forslagene og det er landet som går på et nederlag om ikke forslagene blir vedtatt, sa Listhaug.

SISTE NYTT

Siste meldinger