– Du har krav på å ha det bra når du venter

Forbrukerrådet er på Sola for å informere om flyrettigheter. Gårsdagens snøvær på Østlandet fører fortsatt til lange køer på flyplassene på Sola og Karmøy.

Forbrukerrådet er på Sola for å informere om flyrettigheter. Gårsdagens snøvær på Østlandet fører fortsatt til lange køer på flyplassene på Sola og Karmøy.

VIDEO: Regiondirektør i Forbrukerrådet Edith Nøkling informerer Karen-Marlen Gravdal om passasjerenes rettigheter i flykaoset.

Åtte SAS-fly og et Norwegian-fly er innstilt på Sola, og tre SAS-fly er innstilt på Karmøy.

– Køene bare vokser og vokser, og det er veldig dårlig stemning, sier regiondirektør Edith Nøkling i Forbrukerrådet.

Siden torsdag ettermiddag har flere fly blitt innstilt eller forsinket. Det har ført til lange køer av passasjerer som venter på å få komme seg avgårde, blant annet på flyplassen på Sola. Problemene på Gardermoen fortsetter fredag morgen, og gir følgeforsinkelser.

Køer på Sola

Familien Båtnes skal fly til Tromsø via Oslo, og er blant de mange som må vente på ny avgang fredag morgen. F.v: Anne Grete, Jone, Raymond og Simen Båtnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er kaos i avgangshallen, så folk som skal ut å fly må beregne god tid, sier en tipser som er på Sola til NRK.

Informerer om rettigheter

Forbrukerrådet har rykket ut til Sola med gule vester for å snakke med publikum og informere dem om hvilke rettigheter de har.

– Selv om ikke flyselskapene kan lastes for dårlig vær har de plikt til å sørge for at du har det bra mens du venter på flyet. Med det mener vi plikt til forpleining, sier Nøkling.

– Vår erfaring er at flyselskapene ikke er kjempeivrige til å springe etter passasjerene med informasjon dette, så man må passe på selv, sier hun.

Køer på Sola

Snøkaoset i går, kombinert med mye trafikk på grunn av påskeutfart, fører til at det hoper seg opp med passasjerer. Dette bildet er tatt fredag morgen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Flere fly innstilt

Flere fly ble innstilt fra Sola og Helganes i går, og enda flere har blitt innstilt og forsinket i dag. Det gjelder hovedsaklig fly til og fro Oslo, men problemene har også spredt seg til flere ruter.

– I dag på den store påskeutfartsdagen vil nok mange erfare at de ikke rekker neste fly, og problemet øker, slik at de når destinasjonen sin mye senere enn planlagt, sier hun.

Hun viser til Forbrukerrådets egen flyrettighetskalkulator der du kan legge inn hvor du skal fra og til, og få vite hva du har krav på.

Venter på ombooking

Lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen sier at årsaken til de lange køene er ombooking av passasjerer.

– Det gjelder passasjerer med SAS som skal bookes om, sier han.

Det er foreløpig uvisst når problemene er løst.

Lange køer på Sola

Også i natt var det lange køer på flyplassen. Dette bildet ble tatt klokken 00.15.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK