Hopp til innhold

Mangel på drivstoff skaper forsinkelser i helikopter­trafikken

Stavanger lufthavn Sola sliter med å få fylle drivstoff til rutefly og helikopter. Drivstoffet som er levert ikke holder ikke rett kvalitet, og man vet ikke når situasjonen vil løse seg.

Drivstofftankene på Stavanger lufthavn Sola

For tiden er det kun ambulansefly og redningshelikopter som får drivstoff fra disse tankene på Stavanger lufthavn Sola.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Situasjonen er fremdeles utfordrende, sier Anette Sigmundstad til NRK.

Hun er lufthavnsdirektør ved Stavanger lufthavn Sola. Tirsdag kveld meldte de at ingen fly, utenom redningshelikopter og ambulanse, fikk fylle drivstoff.

En rekke helikopteravganger til offshore er utsatt. I tillegg må passasjerer som skal på lengre flyturer belage seg på mellomlanding med tanking.

– Status nå er at det er to biler med drivstoff på veg fra Bergen. De skal være fremme i 13-14-tiden har vi fått beskjed om, sier Sigmundstad.

Planen er at dette drivstoffet skal blandes med det de allerede har, for å få riktig densitet.

Anette Sigmundstad

Anette Sigmundstad er lufthavnsdirektør på Sola.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Utsatte helikopterflyvninger

For tiden er det kun ambulansefly og redningshelikopter som får drivstoff.

Det ser ut som om flytrafikken går som normalt onsdag morgen, med unntak av ruteflyet til Oslo som skulle gått klokka sju. Dette ble tre timer forsinka ifølge Avinor sin oversikt.

I tillegg er en rekke helikopteravganger fra Sola til offshore forsinka, noen med over tre timer, ifølge Heliport.

– Vi flyr, men når vi må til Haugesund for å få flybensin blir vi forsinket, sier Petter Sem-Henriksen som er service delivery manager ved Bristow – selskapet som flyr helikopter til oljeplattformer og skip offshore.

Sem-Henriksen sier drivstoffmangelen er mer irriterende enn et stort problem, men de forsinkede flygingene kan hope seg opp.

– Når hele morgenbolken går forsinket ut og vi må fly lenger enn det vi hadde planlagt, så blir flightene i dag forsinket.

– Så da er vi usikre på om vi får fløyet det vi skal i dag, men vi har kontroll over trafikken vi flyr, sier han.

Offshore-helikopter

Bristow sine helikopter flyr mange runder til og fra blant annet oljeplattformene i Nordsjøen hver dag.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Fikk feil på måling av drivstoffet

Kommunikasjonssjef i energiselskapet St1, som leverer flydrivstoff, sier til Solabladet at det er drivstoff levert til flyplassen, men at tester viser at det ikke holder rett kvalitet.

– Vi tester hele tiden drivstoffet vi leverer, og her var det et av måleparametrene som ikke nådde opp til kravene. Det må de gjøre for at vi skal levere det ut, forteller Lillian Aasheim i St1.

NRK får også opplyst fra Aasheim onsdag morgen at flyplassen jobber med å løse problemet med kvaliteten som ble oppdaget onsdag kveld.

– Jeg har ikke opplevd at denne problemstillingen har oppstått tidligere, så dette var nytt for oss, sier Sem-Henriksen.

Det er i Risavika nord for flyplassen depotet for drivstoff ligger.

Har sendt melding til alle flyselskap

– I forhold til arbeidet med drivstoff-kvaliteten i Risavika er det ingenting nytt derfra. De sliter fremdeles med å få den opp på riktig kvalitet, sier Sigmundstad til NRK.

Det er der depotet ligger som lufthavnen bruker for drivstoffet sitt.

Lufthavnsdirektøren forteller at det er sendt ut melding til alle flyselskap slik at alle fly som kommer til Sola vet at de ikke får drivstoff, utenom de som er knyttet til ambulansetjeneste og SAR-helikopter.

– Vi har ikke fått tilbakemelding på om det er forsinkelser, så folk som skal ut og fly må bare forholde seg til informasjonen de får fra flyselskapene, sier Sigmundstad.

Helikopter på vei offshore

Helikopterflyvninger fra Sola ut til offshore-installasjoner blir forsinket i dag.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK