NRK Meny
Normal

Forsøkte å hindre Haugesunds investeringer

Et rundskriv fra staten gjorde at Haugaland kommunerevisjon droppet saken.

Rådhuset i Haugesund
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

I følge kommuneloven har ikke Haugesund kommune lov til å ta opp lån for å investere i fond.

Kommunerevisoren i kommunen kan allikevel vise frem rundskrivet fra kommunaldepartementet i 2003 som lar Haugesund kommune bruke penger de ikke har.

- Her sier departementet at det egentlig er greit å ta opp et slikt lån med framtidige inntekter. Tolkningen er det vanskelig for meg å overprøve, men jeg synes det er litt spesielt, sier konstituert kommunerevisor, Thor Elias Sandvig.

Staten medansvarlig

Ordfører Petter Steen er klar over rundskrivet, og mener derfor staten har et ansvar i Terra-saken.

- Rundskrivet har blitt brukt som en legitimering da vedtakene ble fattet, sier Steen.

Kommunerevisoren antar at de rammede kommunene aldri ville hatt frie midler til å gjøre investeringene - med mindre de fikk ta opp lån. Men han ønsker ikke å kommentere hvorvidt rundskrivet førte til at kommunene ble lurt ut på glattisen av staten.  

Ikke gjennomtenkt

Finansrådgiver Njål Kolbeinstveit kan forstå at kommunene kan ha misforstått rundskrivet, men understreker samtidig at det er viktig å tenke igjennom såpass store investeringer.

- Man må vurdere hvert ledd nøye før en slik investering. Hadde det blitt gjort her, hadde investeringene aldri blitt gjort, sier Kolbeinstveit.

Forventer hjelp

Ordføreren legger hovedskylden av investeringskaoset på Terra, men regner samtidig med hjelp fra staten.

- Jeg forventer at vi har staten med på laget, slik at løsningen på dette ikke blir til skade for innbyggerne, sier Steen.