Hopp til innhold

Forsker på de urbane måkenes inntog

Stadig flere måker forlater vannkanten til fordel for det urbane byliv. Nå skal det forskes i hele Sør-Norge på bymåkenes innmarsj.

Urbane måker

Stavanger museum og universitetene i Oslo og Bergen forsker på hvorfor måkene har lagt sin elsk på bylivet.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Jeg skulle bare spise en skive, så kom måken og bare tok den rett ut av hånden min. Jeg skvatt voldsomt og skjønte ikke hva det var, sier Inger Knoph.

Inger Knoph

Inger Knoph opplevde at en urban måke stjal matpakken hennes.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Og Knoph er ikke den eneste. Det er hekketid og flere tusen måker har invadert byene med heftige luftangrep.

I sentrum av Stavanger kan man høre måkeskrik på lang avstand. Men selv om Knoph og andre siddiser kanskje tror dette er vanlig i andre byer også, er det ikke det.

– Vi jobber i flere norske byer; Stavanger, Bergen, Oslo og Mandal. Men den prosessen hvor måkene kommer inn i sentrum og hekker på hustak, virker å være mest utbredt i Stavanger, sier Alf Tore Mjøs, biolog ved Stavanger Museum.

Liker skjermede områder

Mjøs og resten av Stavanger Museum, samarbeider nå med universitetene i Oslo og Bergen for å finne ut hvorfor måkene trives så godt i de urbane omgivelsene.

– De finner seg områder hvor de er litt skjermet. Et hustak fungerer som en liten øy. Der er det ganske trygt, og uten mennesker, hunder eller mink. Det er det som er litt av «cluet» her, og som gjør at den urbane bestanden vokser, mens bestanden ved kysten minker, forklarer Mjøs.

Alf Tore Mjøs

Alf Tore Mjøs, biolog ved Stavanger museum, er en av dem som forsker på de urbane måkene.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

6.000 måker har nå fått plastring rundt foten i Rogaland. Dette er gjort i forbindelse med forskningsprosjektet, slik at de enklere kan finne ut hvorfor måkene velger bylivet.

Lar seg ikke lure

Biologen ved Stavanger museum tror grunnen til at fuglene flyr til Stavanger sentrum for å hekke, er de mange flate takene der. Men hva kan man gjøre for å få dem vekk?

– Det eneste som synes å virke er å fysisk dekke til taket med nett. Drager formet som en rovfugl, ser også ut til å være på moten i år. Men det virker egentlig som om alt dette virker maksimalt en kort stund.

– Måkene er ganske smarte. De blir ofte mellom 20 og 30 år. De lærer seg en del i løpet av livet, så de finner fort ut at dette bare er juks, sier Mjøs.

Flere nyheter fra Rogaland