Foreldre svindlet staten for millioner av kroner

Enslige forsørgere og foreldrepar topper svindeltoppen i Rogaland, og har svindlet staten for 2,5 millioner kroner bare i årets fire første måneder.

Mannen gøymde seg under denne senga

Under denne senga gjemte en barnefar seg da politiet kom på kontroll i Rogaland tidligere i år. Slike svindelsaker er blant de mest alvorlige i Rogaland hittil i år.

Foto: Politiet

Bare i Rogaland er det anmeldt 42 personer for trygdesvindel fra årsskiftet, sier Gerda Baustad Sirnes.

Tallene som i dag ble offentliggjort fra NAV viser at rekordmange prøver seg på trygdesvindel, og at det totalt ble anmeldt 459 personer i Norge. Av disse er 65 anmeldt for svindel av enslig forsørgerstønad på landsbasis, 13 av de er i Rogaland.

Gerda Baustad Sirnes er avdelingssjef i NAV kontroll vest.

Gerda Baustad Sirnes er avdelingssjef i NAV kontroll vest.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Vi har prioritert å kontrollere enslige forsørgere det siste året. Det er alvorlig når to personer går sammen om å svindle. Begge foreldrene risikerer både fengsel og krav om tilbakebetaling, sier Sirnes.

Oppgir falsk adresse

Forrige uke skrev NRK Rogaland om et tilfelle hvor barnefar gjemte seg under senga da politiet kom for å undersøke en slik sak.

Støtten som gis til enslige forsørgere skal sikre inntekten i familien, og vanligvis har den ene parten oppgitt en annen adresse, men paret bor i realiteten sammen.

De to største sakene i Rogaland hittil i år er nettopp enslige forsørgere, og i hver sak er foreldrene anmeldt for svindel av rundt 600.000 kroner hver.

Hva skjer med dem som tas for slik svindel?

– De personene som bryter regelverket må betale tilbake fra hver enkelt, og så blir de groveste sakene anmeldt. Trygdesvindel for mer enn 88.000 kroner straffes normalt med fengsel, sier Sirnes.

På trygdesvindeltoppen er det likevel svindel av dagpenger som troner totalt. 25 personer ble anmeldt for dette i Rogaland mellom januar og mai.

(NRK/NTB)