NRK Meny
Normal

Følger spent med på Kristoff - fra sofakroken

Han har gått gjennom alle etappene i Tour de France via Google Maps på forhånd. Men Alexander Kristoff sin trener og stefar følger sommerens sykkeleventyr hjemmefra.

Stein Ørn med sykkel

Stein Ørn jobber tett med Alexander Kristoff under Tour de France.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Første etappe er en veldig spennende etappe. Det er den mest prestisjefulle etappen å vinne, med gul ledertrøye og rytteren får mye oppmerksomhet. Alle som deltar satser alt, og det blir ofte store velt i denne etappen, sier Stein Ørn.

Han er Alexander Kristoff sin lege, trener og stefar. Selv følger han årets Tour de France fra Stavanger.

– Sykkel er også en fantastisk idrett å se på TV. Jeg har jobbet med bilder av alle løypene på forhånd via Google Maps, og har alle detaljer om de forskjellige etappene. Etterpå går jeg gjennom opptakene mange ganger, og evaluerer prestasjonene.

Hver kveld blir det telefonsamtaler mellom Kristoff og Ørn.

– Da legger vi strategien for neste dag, forteller han.

I dag startet et av verdens største sykkelritt, Tour de France. Rittet pågår i perioden 5.–27. juli og består av 21 etapper. Eneste norske deltaker er Alexander Kristoff, fra Stavanger, som sykler for Katjusja.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff er den eneste nordmannen som stiller til start i sommerens store sykkelritt.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

En målgang i slak motbakke gjør at Alexander Kristoff anser vinnersjansene som gode i den første etappen av årets Tour de France.

– Det er mulig.Det er et slags fenomen det at nordmenn er gode i slakk motbakke, så vi får se, sa Kristoff til NRK før etappen tok til.

Fire lagkamerater er satt av til å hjelpe Kristoff fram til etappeseier i årets Tour de France. Selv tror han det blir i tøffeste laget å satse på den grønne poengtrøya. En etappeseier er det store målet.

– Det er ganske mange sjanser også i år og i tillegg har jeg hjelp. I fjor var jeg rimelig alene. Jeg håper dette bikker til min favør og at jeg klarer å knipe en seier i år.

Treneren tror Kristoff kjenner på nervøsiteten i dag.

– Han har kjørt såpass mange store løp, så han har gode rutiner for å forberede seg mentalt. Det er allikevel litt spesielt med Tour de France, og han kjenner nok litt på nervøsiteten når løpet starter, sier Ørn.