Hopp til innhold

Flere dropper plastposen etter prishopp

Vi kjøper færre plastbæreposer etter at prisen økte til tre kroner. På sikt kan posene bli enda dyrere.

Gunn Sissel Rosenvold glemte å ta med seg handlenett og måtte ut med 12 kroner for poser.

DYRT: Gunn Sissel Rosenvold pleier vanligvis å ha med seg eget handlenett, men denne gangen glemte hun det. Dermed måtte hun ut med 12 kroner for fire poser.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Tre kroner er mye for en pose. Dagligvarene har jo også steget sånn i pris. Alt blir dyrere, sier Kristi Ravndal.

NRK møter henne på handletur på Rema 1000 i Dusavik i Stavanger. I handlevogna har hun lagt varene oppi to medbrakte handlenett. De pleier hun stort sett alltid å bruke.

Kristi Ravndal hadde med seg medbrakte plastposer på butikken.

MEDBRAKT: Kristi Ravndal foretrekker å ha med eget handlenett.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det er mest på grunn av miljøet. Plastposene samler seg sånn opp. Da ender de fort i søppelet, sier Ravndal.

Salget av poser går ned

De siste månedene har flere begynt å velge gjenbruk på handleturen. 1. januar steg prisen for en plastbærepose til tre kroner i de fleste butikker.

NRK har vært i kontakt med de store dagligvarekjedene. Ingen av dem vil oppgi hvor mange poser de selger, men de melder alle at salget har gått ned siden prisøkningen.

– Vi ser at handlevanene har endret seg en god del. Folk bruker plastposen flere ganger. I tillegg bruker langt flere handlenett, sier Knut Lutnæs, kommunikasjonsrådgiver i Coop.

Han legger til at Coop har økt salget av handlenett med nærmere 40 prosent i år.

Knut Lutnæs

FORNØYD: Knut Lutnæs i Coop sier de har en plan om å få ned salget av plastposer enda mer.

Foto: John Andreassen

Vil halvere plastforbruket

Det er et felles mål i handelsbransjen å få ned salget av plastposer. 80 prosent av norske butikker og kjeder er medlem av Handelens Miljøfond.

Butikkene betaler én krone i kontingent til fondet for hver plastpose de selger. Pengene går til miljøtiltak knyttet til plast.

– Vi dobla kontingenten på nyåret. I tillegg har vi hatt kampanjer for å få flere til å la være å kjøpe nye plastposer, sier daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind.

– Nå ser vi at dette begynner å gi resultater. Folk har fått med seg at posene har blitt dyrere. Det er veldig bra, legger hun til.

Handelens Miljøfond har som mål å halvere salget av plastbæreposer i perioden 2016 til 2025. Per nyttår var nedgangen på snaut 20 prosent.

– Vi vet allerede nå at nedgangen fortsetter i år, så vi er på vei mot målet.

Arnvid Tveit har vanligvis med seg handlenett på butikken, men denne gangen glemte han det.

GLEMTE: Arnvid Tveit har vanligvis med seg handlenett på butikken. – Nå kom jeg rett fra byen, så da glemte jeg det, sier han.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Kan bli enda dyrere

Tror du det er mulig å klare det innen 2025?

– Ja, det tror jeg vi skal klare. Men det blir nok ikke så lett, så vi trenger mange flere tiltak. Vi må hjelpe folk til å huske å ta med pose hjemmefra, sier Lind.

Kan prisen på posene bli enda høyere?

– Det er noe vi vurderer, sammen med medlemmene våre. Pris er ett virkemiddel. I tillegg har vi flere andre virkemidler vi vurderer.

Endrer vaner

I butikken er det tydelig at prisøkningen har hatt en effekt. Kristin Lone er en av mange som har med seg eget handlenett.

– Plastposene har blitt fryktelig dyre. Det gjør at jeg heller velger å ta med egen pose. Sånn sett er det jo positivt at de har skrudd opp prisen, sier hun.

Men så er det ikke alltid så lett å huske på å ta med pose hjemmefra. Gunn Sissel Rosenvold måtte betale for fire poser.

– Det er jo ikke greit. Jeg skulle ha med handlenett, men de ligger igjen hjemme. Så jeg må heller legge de i bilen, sier hun.

Kristin Lone har med eget handlenett på butikken.

RETT I POSEN: Kristin Lone henger handlenettet på barnevogna. – Det er praktisk og greit, sier hun.

Foto: Øystein Otterdal / NRK