NRK Meny
Normal

Flere blir drept i trafikken

Så langt i år har 23 flere omkommet i trafikken enn det var på samme tid i fjor. Det er menn over 45 år som har stått for økningen.

Dødsulykke E39 i Flekkefjord

Bildet er fra en dødsulykke på E39 i Flekkefjord i juli.

Foto: Tipser

I september har 14 personer omkommet i trafikken, skriver Statens vegvesen i en melding.

Det er tre flere som er drept i september i år enn i september i fjor. I løpet av årets ni første måneder har 110 blitt drept i trafikken, mens på samme tid i 2015 var det 87. Det er spesielt menn over 45 år som blir drept i trafikken. Faktisk er 90 av 110 trafikkdrepte menn. 65 av disse er menn over 45.

LES OGSÅ:

Vanligste dødsårsak i trafikken: Utforkjøring

Sønnen til avdøde: – Kan endelig sette punktum

En omkommet i trafikkulykke i Frogn

Rogaland skiller seg ut

– Menn står for mer enn hele økningen i år. 27 flere menn og fire færre kvinner har omkommet i trafikken i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Spesielt Rogaland opplever en stor økning i år. 13 er drept i oljefylket, noe som er sju flere enn i samme periode i 2015.

Buskerud (11 drepte) og Akershus (9) føler på plassene etter Rogaland. Aust-Agder skiller seg mer positivt med én drept. I fjor var det seks på samme tid.

Utforkjøringer

Økningen i antall drepte siden i fjor gjelder hovedsakelig flere utforkjøringsulykker og møteulykker. 40 personer har hittil blitt drept i utforkjøringsulykker, som er 12 flere enn samme periode i fjor. 35 personer har blitt drept i møteulykker i årets tre første kvartal. I 2015 var tallet 24.

– Utforkjøringsulykker henger ofte sammen med for høy fart. Selv om dødstallene er høyere enn fjorårets rekordlave antall omkomne, er det likevel lavere enn andre foregående år, sier vegdirektøren.

LES OGSÅ:
Stavanger skiller syklister og fotgjengere

– «Dødssvingen» må utbedres

Frykter høsten

Vegdirektøren er spent foran høsten og vinteren.

- Vi går nå inn i en krevende tid med mørke, glatte vegbaner, mye regn, frost og snø. Dette må trafikantene ta høyde for. Sikkerhetsmarginene er mindre enn ellers, sier Gustavsen.

I 2015 omkom 117 på norske veier, som er det laveste tallet siden 1947.