Hopp til innhold

Sønnen til avdøde: – Kan endelig sette punktum

Lagmannsretten opprettholder dommen mot vogntogsjåføren etter bildrapet i Levanger i 2013.

Trailerulykke Åsen

Vogntoget veltet og ble liggende ved siden av E6 etter møteulykken i Levanger i 2013. En person ble drept i ulykken.

Foto: Terje Næss / NRK

Torsdag avsluttet aktor og forsvarer ankesaken i Frostating lagmannsrett mot vogntogsjåføren i 20-årene. Sønnen til den avdøde fortalte i retten at belastningen har vært enorm.

– Jeg har ikke klart å prosessere sorgen, for det eneste jeg har hatt i tankene er at jeg har mistet min far og at det skal være en rettssak, sa han.

Det var 27. mai 2013 at en mann omkom i kollisjon med et vogntog på E6 i Levanger i Trøndelag.

Dømt til 90 dagers fengsel

I tingretten i november i fjor ble vogntogsjåføren dømt til 90 dagers fengsel etter dødsulykken. Han ble også fradømt førerkortet i to år.

Fredag ble det klart at Frostating lagmannsrett opprettholdt dommen mot vogntogsjåføren, men hele dommen er gjort betinget fordi saken har vært så langvarig. Sjåføren mister førerkortet i ett år og må ta ny førerprøve, skriver VG.

– Det er godt å være ferdig med dette for vår del. Vi kan endelig sette et punktum. Det viktigste er at rettferdigheten har seiret, sier sønnen til den avdøde til VG.

Vogntogsjåføren må også betale erstatning på 125 000 kroner til de to barna til avdøde.

Innrømte bruk av mobiltelefon

En av hovedsakene mot sjåføren gjelder bruk av mobiltelefon mens han kjørte. Retten konkluderte aldri med at tiltalte brukte telefonen i det tidsrommet han mistet kontrollen over vogntoget.

– Tiltalte har innrømmet at han bruker Facebook og Snapchat jevnlig mens han kjører bil. Det gjør saken litt spesiell. Med de risikoene som er knyttet til tungtransport, er det å bruke telefon på denne måten helt uakseptabelt, sa aktor Kåre Svepstad til NRK tidligere denne uken.

Vogntogsjåføren erkjente ikke straffskyld under rettssaken. Forsvarer i saken, Skjalg Røhne Halvorsen forklarte at den tiltalte er lei seg for det som skjedde, men at han ikke husker hva som forårsaket ulykken.

– Han skulle gjerne vært tekstmeldingene foruten, men man vet ikke hva som skjedde på ulykkestidspunktet. Derfor har ikke han hatt noe å angre på av skyld. Han sier han forstår ikke hvordan det kunne skje.