Hopp til innhold

– Sportslig plassering er kjempeviktig

Dersom FK Haugesund klarer bronsen på søndag, venter minst fem millioner kroner i ekstra inntekter.

Haugesund - Molde

Etter en flott sesong kan FKH sikre seg bronsen i årets eliteserie. Det betyr mye både sportslig og økonomisk.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

– Det er helt klart at det er store forskjeller i forhold til medieavtalen. Fra en åttende til en tredjeplass dreier det seg om rundt fem millioner kroner, sier FKHs daglige leder, Asle Skjærstad.

Det er han godt fornøyd med.

– Sportslig plassering er kjempeviktig. Jeg var med å jobbet ut måten vi skulle fordele midlene i medieavtalen på. Jeg er veldig fornøyd med at det sportslige er tillagt stor vekt, sier Skjærstad til NRK.

Den siste beregningen fra Norsk Toppfotball viser at 3 plassen gir 12,2 millioner kroner i utbetaling.

– Sponsorene får mer payback på sine avtaler

Den sportslige suksessen til FK Haugesund kan altså gi hele fem millioner kroner ekstra gjennom medieavtalen enn det klubben har budsjettert med, dersom FKH sikrer bronseplassen på søndag. I tillegg har klubben i år sikret seg en bonus på fem prosent fra sponsorene dersom klubben klarer bronse.

Tredjeplass gir også FKH rett til å spille kvalifisering til Europaligaen og det er i gruppespillet i Europa de virkelig store pengene ligger. Først og fremst har FKH sikret seg en ti prosents bonus fra sponsorene dersom de når gruppespillet:

– Det er også en bonus som kommer ved spill ute i Europa. Vi er vel en av de siste klubbene i Tippeligaen som har fått lagt inn bonuselementer i avtalene. Det har vi fått veldig gode tilbakemeldinger på fra sponsorer og samarbeidspartnere. Jo høyere man kommer på tabellen, og jo mer man kommer ut i Europa, jo mer eksponert blir man, og jo mer payback har sponsorene for sine avtaler, sier Skjærstad.

– Håper flest mulig finner veien på søndag

I tillegg generer et gruppespill i Europaligaen andre inntekter på mellom 20 og 40 millioner kroner.

– Dette er nytt for oss. Vi har faktisk bare skjøvet det foran oss. Så får vi sette oss ned og se på de tingene hvis vi kommer dit. Det er mye usikkert enda, selv om det er lov å drømme, sier Skjærstad.

Men før de store pengene kommer inn må Odd slås på søndag. FKH ligger fire poeng foran Molde på tabellen og er uansett bronsevinnere med seier. Skjærstad håper på fulle tribuner.

– Får vi med oss tre poeng der, så blir det mye lettere å diskutere fremtid, også 2014-sesongen. Vi er veldig fokuserte nå på å sørge for å håpe på at flest mulig finner veien på søndagen, sier FKH sin daglige leder.

– Det er ikke sånn at pengene triller inn i kassen

Dersom FKH klarer å få inn 8000 tilskuere, og dermed selge ut nye Haugesund stadion, vil det også gi en halv million kroner i ekstra inntekt i forhold til budsjettet.

Men selv om inntektene overstiger budsjettet ganske kraftig i år, så er ikke alt dette ren gevinst. FKH har også brukt mer penger i 2013 enn budsjettert.

– Vi har bygget ny stadion i år. Så der jo også FKH kostnader, selv om det er et stadionselskap som bygger stadion, så har vi også en del kostnader rundt det. Vi er tjue år i år. det er klart at den veksten vi har hatt i sponsorinntekter også øker kostnadssiden vår. Det er ikke sånn at pengene triller inn i kassen, sier Skjærstad.

FK Haugesund sin daglige leder sier at prognosene tilsier at klubben skal gå i pluss i 2013.

Flere nyheter fra Rogaland