NRK Meny
Normal

Fikk skate på 78 kilo utenfor Karmøy

Da Leif Roger Klausen fra Åkrehamn drog garnet torsdag morgen, trodde han ikke sine egne øyne: Der lå en sjelden storskate på 78 kilo.

Gå til forsiden

Storskate (album)

Storskate

Storskate (album)

3 bilder

  – Jeg fikk en månefisk på 28 kilo for noen år siden, men dette her synes jeg er minst like spesielt. Det er alltid kjekt når en får litt uvanlige ting, sier Leif Roger Klausen til sportsfiskenettstedet Hooked.no.

  Klausen hadde ingen planer om fange en slik storrugg da han satt garnet sist uke. Den tidligere yrkesfiskeren fra Åkrehamn på Karmøy var egentlig innstilt på breiflabb.

  – Jeg hadde garnet stående en nautisk mil vest av Svortingen fyr, på rundt 27 meters dyp. Dette er et godt fiskeområde, og det lever tydeligvis mye merkelig her også, sier Klausen til Hooked.

  Uvanlig nær kysten

  For da han drog garnet torsdag morgen, så han ned på en storskate på 78 kilo. En godt voksen fisk, ifølge Hooked, selv storskaten kan bli over 100 kilo tung.

  Det er i dag stort sett kommersielle fiskefartøy langt til havs som får storskate i garnet eller på line, ifølge fiskenettstedet. Nærmere kysten er det mer uvanlig.

  Men slik var det ikke før i tiden. Ifølge Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet kan endringer i strømninger og varmere vann være årsaken til at storskaten har forsvunnet fra visse områder langs Norskekysten.

  Donerer til forskning

  Hobbyfisker Klausen vil bidra til at vi finner ut mer om kjempefisken. Han vil derfor ikke servere storskaten til middag.

  – Denne fisken blir overlevert Havforskningsinstituttet, sier Klausen til Hooked.