Hopp til innhold

Forskarar: – Norsk landbruk blir vengeklipt med Eat-dietten

Konsekvensane for norsk landbruk vil vera dramatiske ved å følgja Eat-dietten til Gundhild Stordalen, slår ein rapport fast. Fleire husdyrslag blir historie.

Gunhild Stordalen tok imot prisen i New York natt til torsdag norsk tid.

Gunhild Stordalen blei heidra med pris på «Global Leadership Awards» i New York natt til 21. november. Nå viser ein rapport frå Noregs miljø- og biovitskaplege universitet (NMBU) at kosthaldsråda i Eat-dietten vil få store konsekvensar for norsk landbruk.

Foto: Lars Os / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Heile landbruket blir rasert, seier geitebonde Halvard Veen i Bjerkreim i Rogaland.

Han har nettopp lese hovudpunkta til forskarar ved Noregs miljø- og biovitskaplege universitet (NMBU) på Ås.

Dei har sett på kva følgjer Eat (sjå faktaboks) sine omstridde kosthaldsråd vil få for norsk landbruk i år 2050.

Konklusjonen er mellom anna:

  • 2/3 av Noregs grasareal blir liggande brakk.
  • Ein reduksjon på mellom 70–100 prosent av Noregs grisar, kyr, geiter og sauer.
  • Gjengroing som følgje at dette vil ha sterk innverka på Noregs biologiske mangfald.

Kjelde: Rapporten "Klimatiltak i landbruket- en utredning om modeller, karbonlagring og bærekraftig matproduksjon" frå NMBU.

– Kort sagt vil kosthaldsråda til Eat ha dramatisk negativ verknad på norsk landbruk, seier professor emeritus i husdyrnæring, Odd Magne Harstad, som er ein av forskarane bak rapporten til NMBU.

– Kva er dei mest dramatiske konsekvensane?

– Matproduksjonen i Noreg vil gå dramatisk ned. Det betyr at me må importera meir mat. Dermed legg me beslag på store areal i utlandet. Det betyr at mattryggleiken er vesentleg svekka, seier professoren.

Odd Magne Harstad, NMBU

– Eat-kosthald vil gjera oss meir avhengige av matimport, seier professor emeritus, Odd Magne Harstad.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

– Dramatisk innverknad

Hovudbodskapen til Eat og er at mjølk- og kjøtprodukt heilt eller delvis skal erstattast med vegetabilske varer.

Med andre ord skal me eta mindre av matvarene me har naturgrunnlag for å produsera i Noreg og meir av matvarer me ikkje kan produsera, ifølge rapporten til forskarane.

Eat-grunnleggar Gunhild Stordalen fekk nyleg ein internasjonal pris for sitt arbeid med å forvandla det globale matsystemet.

– I Noreg produserer me veldig mykje gras, og gras kan som kjent berre brukast til å produsera mjølk og kjøt. Derfor vil kosthaldsråda ha dramatisk innverknad på matproduksjonen, ifølge professor Harstad.

Norsk landbruk vil likevel overleva Eat-mat på norske tallerkenar, ifølge forskarane.

– Men landbruket vil vera veldig vengeklipt. I store område i landet, der grasproduksjon dominerer, vil landbruket gå ut av drift.

Halvard Veen

– For mange av dei som driv med kosthaldsråd har ikkje vore ute i praktisk arbeid og veit ikkje kva dei snakkar om, meiner geitebonde Halvard Veen i Bjerkreim.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Verknad av Eat-scenario på norske husdyr

Dyreslag

Tal i 2019

Prosent reduksjon i 2050

Mjølkekyr

220.000

- 70

Ammekyr

90.000

- 100

Vinterfôra sauer

1,1 mill

- 93

Mjølkegeiter

34.000

- 100

Purker

90.000

- 80

Gundhild Stordalen: – Må tilpassast lokalt

Eat-grunnleggar Gunhild Stordalen opplyser at EAT-Lancet-rapporten presenterer globale miljømessige grenser for matproduksjon og kosthaldstilrådingar som tar vare på befolkninga si helse.

– Som me tidlegare har understreka, må tilrådingane tilpassast lokale ressursar, kultur og produksjonsgrunnlag. For Noreg står denne jobben att.

Ho legg til at det derfor ikkje blir rett for ho å gå inn i ein detaljert debatt om eventuelle konsekvensar kosthaldsråda vil få for norsk landbruk.

ARKIV: Gunhild Stordalen om meir plantebasert kosthald.

– Mjølkegeita blir historie

Mjølkegeita og ammekua er blant husdyra som blir heilt vekke i år 2050 i eit tenkt Eat-scenario, ifølge forskingsrapporten.

Halvard Veen i Bjerkreim har vore geitebonde i 40 år, og har nå gitt over livsverket til neste generasjon. Dei satsar på nytt geitefjøs for dei 200 geitene på garden.

Veen har liten trur på at geitedrift blir historie her i landet.

– Eg trur at geit og sau er framtidsretta fordi dei et av det naturen produserer. Og så bind gras CO₂. Dersom det ikkje skal gå dyr her, korleis trur du det vil sjå ut då? spør han.

Geit

Geiter går tilbake 100 prosent og blir historie i år 2050 med Gunhild Stordalen sine kosthaldsråd.

Foto: Magnus Stokka / NRK

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg