NRK Meny
Normal

Fersk KrF-topp kritisk til samarbeid med Frp

Nyvalgt listetopp i Rogaland KrF, Solveig Ege Tengesdal fra Egersund, tviler på om samarbeidet med Frp i fylket, kan fortsette slik det er i dag.

Solveig Ege Tengesdal toppa fylkestingslista til Rogaland KrF

En fornøyd Solveig Ege Tengesdal kan på gårsdagens nominasjonsmøte på Clarion Hotel konstatere at hun er ble valgt som toppkandidat til fylkestingsvalget for KrF i Rogaland.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Det er jubelstemning på KrF Rogalands nominasjonsmøte på Clarion Hotel i Stavanger tirsdag kveld. Solveig Ege Tengesdal fra Egersund har akkurat blitt stemt fram som partiets toppkandidat i fylkespolitikken.

Det betyr kursendring for partiet. Dagens samarbeid med Høyre og Frp ligger dårlig an:

– Vi kommer ikke til å bevege oss mer til høyre, vi tror heller at vi vil justere oss mot sentrum, sier Ege Tengesdal.

Kan endre maktbalansen

Ellen Solheim i KrF trekker seg fra gjenvalg til fylkeskommunen

Ellen Solheim har stått for et borgerlig samarbeid i fylket, men er ferdig som KrF-topp etter valget.

Foto: Bitmap/Markus/KrF

Ellen Solheim sitter som toppkandidat denne perioden, men hun fikk ikke fornya tillit i partiet og trakk seg fra nominasjonskampen. For fire år siden var det Solheim som vant fram, og Ege Tengesdal som måtte gi seg.

Solheim står for et borgerlig samarbeid i Rogaland fylkeskommune, og utgjør sammen med Høyre og Frp et knapt flertall. Opphører samarbeidet mellom KrF og Frp kan altså maktforholdet i fylket bli helt annerledes. Likevel lover ikke Ege Tengesdal at KrF skal tilbake til et samarbeid med de rødgrønne partiene, slik som det var før:

– Om vi beveger oss fra den ene til den andre retningen har jeg ikke et klart bilde av nå. Jeg tror det er sakene og utfordringene framover som kommer til å avgjøre hvor mye vi får til, sier hun.

– Bompengepakken blir avgjørende

Men et framtidig samarbeid i Rogaland mellom Frp og KrF skal det godt gjøres å stable på beina etter valget.

– Skal vi løse utfordringer, så må vi gjøre det sammen. Man kan ikke si at jeg vil være med å løse det, men ikke det.

Ege Tengesdal peker her på at Frp i Rogaland ikke vil være med på den nye bompengepakka kalt Bypakke Nord-Jæren. Og når de ikke vil det nå, så blir det heller ikke lett å samarbeide senere:

– Det vi klarer å komme fram til med bypakken, tror jeg vil være ganske avgjørende for hvordan ting vil la seg løse framover, sier Ege Tengesdal.