Hopp til innhold

Fem spekkhoggere på besøk i Idsesundet

– Det var ganske kult, jeg har aldri sett sånne før, sier Thale Høie (11).

Fem spekkhoggere besøkte Ryfylkefjordene i påsken.

Videoen er tatt av Kjell Høie på Idse, og viser spekkhoggerne i Idsesundet 1. påskedag.

Det var ingen påskehare som kom på besøk utenfor øya Idse i Strand kommune 1. påskedag. Men for 11-åringene Thale Høie, Mathilde Amdal Fiskeaaen og Maria Ekroll Tveita var det trolig enda bedre å se fem spekkhoggere leke seg i sjøen rett utenfor hytta.

– De var kjempestore og hoppet høyt over vannet. Vi så fem stykker, men det kan jo ha vært enda flere, forteller jentene opprømte på telefon søndag kveld.

Idsesundet i Ryfylke

Aldri sett spekkhoggere før

De oppdaget flokken med spekkhoggere i 18-tiden. Ingen av dem har sett slike dyr før, og Høie forteller at familien hennes har hatt hytte på Idse i femti år – uten at noen av dem har sett spekkhoggere før heller.

– Det var ganske kult å se de for første gang, sier hun.

Spekkhoggerne underholdt både jentene og flere andre på Idse i 15-20 minutter, før de svømte fra Idsesundet og mot Lysefjorden.

Sjeldent syn

Ifølge daglig leder Erik Thoring i Naturvernforbundet Rogaland er spekkhoggere i Ryfylkefjordene et relativt sjeldent fenomen.

– Så jeg forstår godt at folk synes det er spennende, sier han.

Thoring er ikke i tvil om hva som lokker spekkhoggerne inn i fjordene.

– De er på søken etter mat. I april siger silda inn i fjordene, og da følger spekkhoggerne etter. Nesten hvert år besøker en flokk spekkhoggere fjordene i Ryfylke i april, sier han.

Erik Thoring, dagleg leiar Naturvernforbundet i Rogaland

Erik Thoring i Naturvernforbundet sier spekkhoggere svømmer til Ryfylkefjordene for å lete etter mat. – De er et mektig syn, sier han.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Gjestevisitt i Ryfylkebassenget

Han tror fastboende blir mindre overrasket over å se spekkhoggere, men understreker samtidig at det vanligste er å se niser.

– Nisene er betydelig mindre enn spekkhoggerne. Å se spekkhoggere er et mektig syn som gjør stort inntrykk.

Spekkhoggere er sjøpattedyr og rovdyr. Men de er ikke farlige for mennesker.

– Spekkhoggere er flokkdyr og det er trolig en familie folk på Idse har sett. De drar snart videre, for fjordbassenget i Ryfylke er ikke noe værende sted for dem. De følger maten, sier Thoring.

1. påskedag fikk hyttefolket på øya Idse se hele fem spekkhoggere leke seg i sjøen.

Ole Bratteli har også filmet spekkhoggere i Idsesundet 1. påskedag.

– En stor opplevelse

Også Ole Bratteli og familien fikk med seg flokken av spekkhoggere i sjøen utenfor Idse. Han sier spekkhoggerne gjorde inntrykk på ungene.

– Så definitivt. De har ikke hylt høyere siden Marcus og Martinus gikk på scenen. Spekkhoggerne var så nær oss at vi nesten kunne ta på dem. Det var en stor opplevelse, sier han.