Fem spekkhoggere på besøk i Idsesundet

– Det var ganske kult, jeg har aldri sett sånne før, sier Thale Høie (11).

Fem spekkhoggere besøkte Ryfylkefjordene i påsken.

Videoen er tatt av Kjell Høie på Idse, og viser spekkhoggerne i Idsesundet 1. påskedag.

Det var ingen påskehare som kom på besøk utenfor øya Idse i Strand kommune 1. påskedag. Men for 11-åringene Thale Høie, Mathilde Amdal Fiskeaaen og Maria Ekroll Tveita var det trolig enda bedre å se fem spekkhoggere leke seg i sjøen rett utenfor hytta.

– De var kjempestore og hoppet høyt over vannet. Vi så fem stykker, men det kan jo ha vært enda flere, forteller jentene opprømte på telefon søndag kveld.

Laster kart, vennligst vent...

Aldri sett spekkhoggere før

De oppdaget flokken med spekkhoggere i 18-tiden. Ingen av dem har sett slike dyr før, og Høie forteller at familien hennes har hatt hytte på Idse i femti år – uten at noen av dem har sett spekkhoggere før heller.

– Det var ganske kult å se de for første gang, sier hun.

Spekkhoggerne underholdt både jentene og flere andre på Idse i 15-20 minutter, før de svømte fra Idsesundet og mot Lysefjorden.

Sjeldent syn

Ifølge daglig leder Erik Thoring i Naturvernforbundet Rogaland er spekkhoggere i Ryfylkefjordene et relativt sjeldent fenomen.

– Så jeg forstår godt at folk synes det er spennende, sier han.

Thoring er ikke i tvil om hva som lokker spekkhoggerne inn i fjordene.

– De er på søken etter mat. I april siger silda inn i fjordene, og da følger spekkhoggerne etter. Nesten hvert år besøker en flokk spekkhoggere fjordene i Ryfylke i april, sier han.

Erik Thoring, dagleg leiar Naturvernforbundet i Rogaland

Erik Thoring i Naturvernforbundet sier spekkhoggere svømmer til Ryfylkefjordene for å lete etter mat. – De er et mektig syn, sier han.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Gjestevisitt i Ryfylkebassenget

Han tror fastboende blir mindre overrasket over å se spekkhoggere, men understreker samtidig at det vanligste er å se niser.

– Nisene er betydelig mindre enn spekkhoggerne. Å se spekkhoggere er et mektig syn som gjør stort inntrykk.

Spekkhoggere er sjøpattedyr og rovdyr. Men de er ikke farlige for mennesker.

– Spekkhoggere er flokkdyr og det er trolig en familie folk på Idse har sett. De drar snart videre, for fjordbassenget i Ryfylke er ikke noe værende sted for dem. De følger maten, sier Thoring.

1. påskedag fikk hyttefolket på øya Idse se hele fem spekkhoggere leke seg i sjøen.

Ole Bratteli har også filmet spekkhoggere i Idsesundet 1. påskedag.

– En stor opplevelse

Også Ole Bratteli og familien fikk med seg flokken av spekkhoggere i sjøen utenfor Idse. Han sier spekkhoggerne gjorde inntrykk på ungene.

– Så definitivt. De har ikke hylt høyere siden Marcus og Martinus gikk på scenen. Spekkhoggerne var så nær oss at vi nesten kunne ta på dem. Det var en stor opplevelse, sier han.