Hopp til innhold

Hvalforsker: – Livsfarlig å svømme med spekkhoggere

Hvalforsker Heike Vester mener dykker var i livsfare da han svømte med spekkhoggere. Hun advarer mot å svømme med dyrene uten å skjønne signalene spekkhoggerne sender.

Created by InfoDispatcher

Forrige uke fikk Erik Lindstrøm oppfylt en 25 år gammel drøm da han svømte med spekkhoggere i Kaldfjorden i Troms.

Nå sier hvalforsker Heike Vester fra Lofoten at den store opplevelsen kunne fått et tragisk utfall. Hun mener Lindstrøm var i livsfare da han svømte med spekkhoggerne.

– På videoen har hvalen som kommer mot fotografen en aggresiv framferd. Den er tydelig irritert og sier at nok er nok, sier Vester til nrk.no

Heike Vester, biolog and whale researcher,

Heike Vester advarer folk mot å svømme alene med spekkhoggerere.

Foto: Johanna Hanno / / Greenpeace

– Ble stresset av dykkeren

Hun har jobbet med spekkhoggere og deres adferd siden 2003, og mener det er flere signaler fra hvalen som tyder på at den ikke ønsker Lindstrøm i nærheten.

– Det kommer bare et dyr mot fotografen, og det kommer i høy fart. Mest sannsynlig er dette moren i flokken. Hun kommer svært nær fotografen og viser fram den hvite magen sin. De andre i flokken har høye og sterke rop. Alt dette tyder på at dyrene er i en emosjonell tilstand.

Forskeren mener dykkerens oppførsel kan ha stresset spekkhoggerne.

– Han kjører i høy hastighet før han bråstopper like ved spekkhoggerne. Det gjør at det blir mye bråk som kan irritere hvalene, sier Vester.

Hun viser til en annen video hvor hun mener spekkhoggerne har en helt annen fremtoning.

– Der kommer hele gruppen langsomt bort til fotografen. Man ser også at de slipper ut luftbobler, som et tegn på at de føler seg trygge og litt lekfulle. Det er en helt annen situasjon, sier hvalforskeren fra Lofoten.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Spekkhoggere i Kaldfjorden, foto Pierre ROBERT de LATOUR

Foto: Pierre Robert de Latour.

– Hadde dødd lykkelig

De siste to ukene har stadig flere skuelystne tatt familie og biler med til Kaldfjorden på Kvaløye utenfor Tromsø. I helgen toppet det hele seg, da politiet måtte rykke ut for å rydde i trafikken.

Det var lange køer på veien ned til fjorden, og folk hadde parkert slik at de delvis sperret veien, fortalte politiet.

Erik Lindstrøm hevder han aldri var i livsfare da han svømte med spekkhoggerne forrige uke.

Erik Lindstrøm

Erik Lindstrøm avviser at han var i fare da han svømte med spekkhogere i Kaldfjorden.

Foto: Privat

– Jeg følte meg ikke redd. Spekkhoggere angriper ikke mennesker ute i det fri, det har aldri skjedd. Jeg kan ikke forestille meg at de er aggressiv, de har jo så mye mat i sjøen, sier Lindstrøm til nrk.no

– Hadde jeg mot formodning blitt angrepet, så hadde jeg i så fall dødd lykkelig.

– Bør svømme med profesjonelle

Vester ber folk tenke seg grundig om før de dykker med spekkhoggerne.

– Det er viktig at man forstår adferden til spekkhoggere før man kaster seg ut i vannet. Hvis folk vil gå inn og svømme med spekkhoggere, bør de gjøre det med profesjonelle dykkere som har nødvendig erfaring, sier hun.

– Det er jo fantastisk at folk kan gå ut og se hvalene, og jeg ønsker ikke å være en gledesdreper. Jeg ber bare folk om å opptre rolig og på spekkhoggerens premisser.

Lindstrøm ville ikke ha vært opplevelsen med spekkhoggerne foruten.

– Jeg har svømt med det meste som fins under vann, men spekkhoggere er det jeg har drømt mest om.

– Vil du følge anbefalingen og ha med deg profesjonelle hvaldykkere neste gang?

– Nei, jeg ser ingen grunn til det. Jeg har fått tips fra folk som har svømt med hval og spekkhogger. Men jeg er enig i at man skal være rolig og vise respekt for spekkhoggerne, avslutter hvaldykkeren.