NRK Meny
Normal

Faren for flom er størst i natt

Vannstanden har gått noe ned i Suldal, men NVE opprettholder orange flomvarsel for Sauda og Suldal.

Sauda isolert på grunn av flom

ARKIVBILDE: Det er fortsatt fare for at det kan bli flom i Sauda.

Foto: Per Inge Fjellheim

Meteorolog Kjersti Opstad Strand

Meteorolog Kjersti Opstad Strand.

Foto: Kamilla Pedersen

Det er kombinasjonen av varmen, som fører til snøsmelting, og den venta nedbøren som gjør at det varsles form, men for Rogaland sin del ser utsiktene noe lysere ut enn først antatt.

I går kveld kunne beredskapskoordinator i Suldal, Dagfinn Helland, fortelle at vannføringen hadde gått noe ned i Suldal.

– Det er en gladmelding at vannet har gått noe ned, sier Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kjersti Opstad Strand, som forteller at nedbøren også blir noe mindre enn først antatt i Rogaland.

– Det blir nedbør i natt og i morgentimene, men mengden nedbør blir noe mindre enn først antatt, sier hun.

Varsel for åtte fylker

På tross av dette ser NVE det fortsatt nødvendig å gå ut med et såkalt oransje flomvarsel for åtte fylker i Norge. Varselet er det nest høyeste varselet og kan innebære omfattende oversvømmelser og flomskader utsatte steder.

Brigt Samdal - Regionsjef Vest NVE

Brigt Samdal i NVE overvåker situasjonen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Varselet gjelder deler av fylkene Aust-Agder, Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark.

– De største utfordringene vil vi få på mandag, da er det meldt mye nedbør, Brigt Samdal i Norges vassdrag og energidirektorat (NVE).

Mest kritisk i natt

Ifølge Opstad Strand vil nedbøren merkes best i morgentimene, og i løpet av natten.

– Lavtrykket passerer Rogaland nokså tidlig, så det vil lette utover ettermiddagen. Det kan se ut som om Rogaland slipper unna, sier meteorologen.

Samtidig understreker hun at dette blir de mest kritiske timene. Det er et lavtrykk som vil komme inn fra sør og går inn fra Skagerak, som fører til nedbøren.

Det er fare for flom i elvemunningene i Rogaland, og resten av fylket vil ikke merke annet enn vanlig nedbør.