NRK Meny
Normal

Får penger til nytt tinghus i Stavanger

Sorenskriver Helge Bjørnestad jubler over at nye Stavanger tinghus for første gang har fått plass i statsbudsjettet.

Stavanger tinghus, inngangsparti
Foto: Wenche Lamo Hadlan d

– Dette er ikke bare gode nyheter, det er strålende nyheter, sier Helge Bjørnestad, sorenskriver i Stavanger tingrett.

Sorenskriver Helge Bjørnestad

Sorenskriver Helge Bjørnestad i Stavanger tingrett sier at sikkerhetsnivået og funksjonaliteten i dagens tinghus er under enhver kritikk.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

I budsjettavtalen mellom regjeringspartiene er 3,5 millioner kroner innvilget utredning av nytt tinghus i Stavanger. Sorenskriveren mener at pengene burde ha vært innvilget for flere år siden.

– Nei, vi har et sikkerhetsnivå og en funksjonalitet under enhver kritikk når det gjelder et moderne rettsbygg. Når vi nå i dette budsjettforliket kan komme i gang med utredning, etter uendelig mange års venting, så er det i tolvte time, sier Bjørnestad.

Han mener at det gamle tinghuset har alvorlige sikkerhetshull.

– Er det andre bygninger som ble ferdig innredet i 1952, der det ikke har blitt gjort noen ombygginger, så vil jeg gjerne se dem. Vi har et pulserende næringsliv, vi har store, alvorlige saker, og vi kan rett og slett ikke huse de store sakene. Verken fasilitetene eller teknologien er god nok. Jeg skjems og jeg gremmes over det, sier Bjørnestad.

Seier for Venstre

Iselin Nybø

Stortingsrepresentant Iselin Nybø (V) mener midlene til utredning av nytt tinghus er en seier både for Stavanger, tinghuset og Venstre.

Foto: Venstre

Venstres stortingsrepresentant fra Rogaland, Iselin Nybø, mener at pengene tildelt tinghuset er en seier også for Stavanger og Venstre.

Tinghuset er gammelt og har et stort behov for å bli gjort noe med. Det er noe som det har vært behov for lenge. Jeg vet at det er mange som har jobbet for å få det på plass, sier hun.

Hun understreker at pengene er planleggingsmidler, men like fullt en viktig start for tinghusprosjektet.

Jeg er veldig glad for at Venstre fikk med regjeringen på denne beviligningen, slik at vi kan begynne planleggingen av et nytt tinghus. I dag er det store rettssaker som i må holdes andre plasser, fordi det ikke er plass. Og det er dårlige arbeidsforhold dommerne og advokatene jobber under, sier hun.

Mangelfull kapasitet

Bjørnestad sier at domstolen i dag må løpe byen rundt for å få avviklet straffe- og sivilsaket.

– Situasjonen er den i dag at i et møterom i tinghusets toppetasje, starter vi nå til en på mandag en sak med åtte tiltalte og åtte forsvarere, to aktorer, vitner og sakkyndige og fire dommere på grunn av mangelfull rettssalskapasitet. At vi må løpe byen rundt, likner ingen ting, sier han.

Bjørnestad mener at ordfører Christine Sagen Helgø og Fremskrittspartietsgruppeleder i Stavanger, Tore B. Kallevig har påvirket regjeringspartiene i tingrettens favør.

– De har lagt ned en betydelig innsats inn mot sine beslutningstakere på stortinget for å få dette på plass. Også opposisjonspartiene har vært viktige for å få bevilgningen på plass, sier Bjørnestad.