Får ikke produsere «superbiff»

Prima Jæren får nei fra Fylkesmannen til planene om forsøksdrift med Angus kjøtt i Eigersund. Bøndene er lettet.

Anbjørn Øglend

Anbjørn Øglend har fått avslag på søknaden om å produsere Angus-biff fra fylkesmannen i Rogaland.

Foto: Erik Waage / NRK

Anbjørn Øglend, sjef for det private slakterfirmaet Prima Jæren i Hå kommune, ville satse på Angus-biff i verdensklasse på en gård i Eigersund. Politikerne sa ja, men nå sier fylkesmannen nei. Begrunnelsen er at det ikke lar seg gjøre å dele fra et velfungerende bruk.

– Jeg er litt overrasket. Det må jeg ærlig innrømme. Jeg hadde ikke ventet at fylkesmannen skulle stoppe dette. Jeg hadde ventet meg grønt lys og lykke til med godt prosjekt, sier Øglend.

– Skjult og ullen agenda

Svein Narve Veshovda

Svein Narve Veshovda er leder i Egersund bonde og småbrukarlag.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Leder i Eigersund bonde og småbrukarlag, Svein Narve Veshovda er glad for fylkesmannens beslutning.

– Vi jubler ikke, men er veldig glade for at sunt bondevett seiret i denne saken. Det var vi rimelig sikre på at det ville gjøre. Vi er ikke i prinsippet imot at det utvikles kvalitet inne landbruket, men vi føler at agendaen i dette prosjektet er skjult og ullen. Det er vi ikke for, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Anbjørn Øglend

Anbjørn Øglend lover verdens beste biff, og vil starte satsing på Anguskveg. Foto: Erik Waage.

Leif Erik Egaas

Leif Erik Egaas er ordfører i Eigersund

Foto: Egersund Høyre

Ordfører i Eigersund, Leif Erik Egaas sier til NRK at politikerne har gjort det de kunne for at Øglend skulle få starte med utviklingen av Angus biff, som regnes som det beste biffkjøttet i verden.

– Dette handler om biff og kvalitetskjøtt, og vi mener dette er en sak som kan få nasjonal betydning, sa han til NRK da saken skulle vurderes.

Fryktet for arbeidsplasser

Veshovda i Egersund bonde og småbrukarlag frykter at et ja til Øglends slakteri vil ta arbeidsplasser fra det allerede eksisterende slakteriet i Eigersund.

– Vi er jo stolte av det slakteriet vi allerede har her i Eigersund, og de arbeidsplassene det har skapt, og vil skape fremover, sier han.

– Vi ser positivt på alt som skjer når det kommer til norsk produsert mat, men at han vil ta arbeidsplasser fra Egersund og overføre de til Jæren synes ikke vi i Egersund bonde- og småbrukerlag er positivt, legger han til.

Leter videre etter ny beliggenhet

Både Innovasjon Norge og landbruksministeren har vært positive til at Øglend skulle få starte med forskning på biff i Dalane. Nå må Øglend i tenkeboksen, og ser ikke bort fra at han finner andre alternativer i samme distrikt.

– Nå er det noen dager i tenkeboksen, og så må vi agere for å komme videre her. Prosjektet går sin gang, så nå handler det om å finne en ny beliggenhet for dette. Resultatet skal bli bra uansett, men jeg hadde jo lyst å få det til rundt Dalane. Jeg vil fortsatt prøve på det, men nå må jeg tenke litt, sier Øglend.

Biff

Anbjørn Øglend viser forskjell på vanlig biff (over) og Angusbiff (under).

Foto: Erik Waage / NRK