Jubel på Hydro Karmøy – får 1,5 milliard fra Enova

Statsstøtten som sikrer Hydros nye anlegg for aluminiumsproduksjon er godkjent av ESA. Det gir 200 nye arbeidsplasser og nytt pilotanlegg.

Karmøy-ordfører Aase Simonsen gir blomster til Hydros fabrikksjef Trond Olaf Christophersen

Karmøy-ordfører Aase Simonsen gir blomster til Hydros fabrikksjef Trond Olaf Christophersen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I dag kom meldingen Hydro på Karmøy har ventet på. EFTAs overvåkningsorgan ESA har godkjent at Enova kan gi 1,55 milliarder kroner til Hydros pilotanlegg for produksjon av aluminium på Karmøy.

– Vi er svært fornøyde med ESAs beslutning. Norge har nå en mulighet til å bidra til at fremtidens produksjon av aluminium blir både mer energieffektiv og klimavennlig, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad i en pressemelding.

– En forutsetning for prosjektet

I juni i fjor vedtok Enova å gi 1,55 milliarder kroner i investeringsstøtte til Hydros planer om å teste ut verdens mest energieffektive aluminiumsproduksjon i et fullskala pilotanlegg på Karmøy.

Siden all offentlig støtte over 7,5 millioner euro må godkjennes av ESA, ventet Hydro i spenning. I dagens fikk de svar på at det foreslåtte tiltaket er i tråd med statsstøttereglene i EØS-avtalen.

– Støtten fra Enova er en forutsetning for å kunne realisere pilotprosjektet, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Hydro Karmøy

Enova sa ja til å støtte milliardprosjektet, og i dag kom den endelige bekreftelsen på at pengene kommer. Totalt vil utbygginga koste 3.6 milliarder kroner. Produksjonen kan starte opp allerede i 2017 – om alt går etter planen.

Foto: Hydro

200 industriarbeidsplasser

Hydro har vært hjørnesteinsbedrift på Karmøy i over 40 år. Etter flere år med nedbemanninger og kostnadskutt ønsker Hydro å etablere 200 industriarbeidsplasser dersom selskapet klarer å etablere et fullskala forskningssenter.

I første omgang planlegger industrigiganten et pilotanlegg med 50 ansatte med oppstart tidligst i 2017. Et fullskala anlegg kan tidligst stå ferdig fem år senere.

– Det viktigste som gjenstår før en investeringsbeslutning er en totalløsning for kraft til pilotanlegget, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

Selskapet har fått løfte fra Statnett om at de vil bygge ut strømnettet i regionen innen rimelig tid, for å legge til rette for nysatsningen.

Jubel på Stortinget

– Dette er en god dag for Hydro, Haugesund-regionen og miljøet, sier leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité Arve Kambe (H).

– Nå har vi gjort jobben sentralt, nå er det opp til Hydro å fatte investeringsbeslutning. Dette er en god vitamininnsprøytning og kan gi mange arbeidsplasser på Karmøy. Kjekt med gode nyheter i arbeidsmarkedet, sier Kambe.