Hopp til innhold

Gladmaten startet med tropevær

På den fineste dagen siden sankthansaften starter gladmaten. 250.000 gjester er ventet å komme til matfestivalen som arrangeres for 18. gang i år.

Gladmat
Foto: Kees Fjellvang

– Utstillerne og restaurantene har virkelig lagt seg i selen og har mye spennende å tilby. De er klare til å levere spennende konsept i år, sier festivalsjef Mona Vervik.

Mona Vervik

Festivalsjef Mona Vervik gleder seg til årets Gladmat.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Serveringen av årets Gladmat starter klokken 12 i dag under en etterlengtet skyfri himmel.

– Det har alltid vært sol den første festivaldagen de årene jeg har arrangert Gladmat. Men at det er så flott som i dag, er ekstraordinært, sier hun.

Vervik leder festivalen for sjette gang i år, og er ikke overrasket over at værgudene viser seg fra sin beste side under årets første festivaldag. Hun lover mye liv og røre i Stavanger sentrum de neste dagene. Se hele festivalprogrammet her.

Se Gladmaten i Stavanger fra lufta.

– Klar for noe nytt?

Dette året håper matfestivalsjefen å friste gjestene til å smake på noe nytt.

– Det er ikke alle som har smakt tang og tare eller ville vekster ennå, sier hun.

Gladmat-retten til under 30 kroner er en av tradisjonene som videreføres dette året, og som kan friste flere til å smake på noe nytt.

Vet ikke hva han skal servere

Øyvind Næsheim

Kokk Øyvind Næsheim er vinner av årets Ingridpris.

Foto: Eirik Gjesdal

En av dem som er opptatt av å gi restaurantgjestene muligheten til å prøve noe nytt er kokken Øyvind Næsheim. Han driver restauranten Kita og har tidligere jobbet i Asia. Nå serverer han retter med fisk fra norskekysten med en japansk vri. Under gladmaten skal han blant annet lage retter basert «hemmelige» råvarer.

– Det er en veldig gøy og kreativ måte å jobbe på, sier Næsheim.

Næsheim er årets vinner av Ingridprisen. Den tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon.

– Blir bare bedre og bedre

Renaa-ekteparet Torill og Sven Erik er klare for sin første gladmat med Michelin-stjerne.

– Betyr gladmaten mindre nå når dere har fått michelin-stjerne?

– Nei. Gladmat er jo en egen boble. Da snus alt på hodet. Gladmat arrangeres i en litt stillere periode. Selve restauranten Re-Naa er stengt i juli, så i ukene før er det litt nedtrapping, men så eksploderer det. Det er noe helt annerledes enn det vi gjør resten av året. I løpet av de neste fire dagene har vi 800 gjester til bords, sier Sven Erik Renaa.

Sven Erik Renaa

Sven Erik Renaa gleder seg til gladmat-boble.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Hva betyr Gladmat for matfylket Rogaland?

– Gladmaten betyr mye. Den er en anerkjent festival i hele Norden og jeg føler innholdet bare blir bedre og bedre, sier han.

Han mener gladmat ikke er så mye fest, men mer enn matfestival med litt innhold.

– Jeg liker alle nyanser av mat, så lenge det er god kvalitet. Det er det jo ymse med, men det må det nødvendigvis bli på en så stor festival, sier han.