NRK Meny
Normal

Er det rart elva er tom for laks?

Noen elver i Sør-Rogaland er fullstendig uttørket. Konsekvensen er dårlig laksefiske og hytte-avbestillinger.

Torill Dalene Gjedrem

Torill Dalene Gjedrem, daglig leder i Bjerkreim elveeierlag og hytteutleier.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK
Brian Lårentsen

Danske Brian Lårentsen måtte dra til kysten for å få fisk.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Noen ringer og faktisk avbestiller fordi de har fulgt med på vannføringen og ser ingen vits i å komme, sier Torill Dalene Gjedrem, daglig leder i Bjerkreim elveeierlag og hytteutleier.

Bare én gang på 15 år har hun opplevd et så dårlig laksefiske i Bjerkreimsvassdraget som i år. Flere måneders tørke gjør at laksen ikke går opp i elva, men blir stående i havet. Resultatet er en kraftig nedgang i salget av fiskekort og avbestilling av hytter.

– Starten på sesongen var grei, da var det grei vannføring, men siden har det bare gått en vei, og det er nedover, sier hun.

Det renner bare 6,8 kubikkmeter i elva mot normalt 40.

– I begynnelsen av juli i 2010 rant det bare 3,16 kubikkmeter i elva. Men hvis det ikke snart kommer store mengder regn, kan det bli verre i år, sier Gjedrem.

Makrell i stedet for laks

Langs Bjerkreimselva skal en lete lenge for å finne en fisker. Danske Brian Lårentsen fra Herning er en av de få vi treffer. Men han sitter med to kamerater og renser makrell på campingplassen i Bjerkreim.

– Nå fisker jeg makrell, men det skulle jo ha vært laks, sier han.

– Dere har fisket etter laks i en uke, hvordan har fangsten vært?

– Vi har fanget én laks.

– Én laks på en uke?

– En laks, ja, og vi er tre mann. Det er ikke så greit. Derfor måtte vi forsøke noe nytt i dag, så vi dro til kysten og fisket makrell, sier Lårentsen.

– Skulle vært den beste tiden

Bjerkreimselva renner ut i Fotlandsvannet, som igjen renner videre mot Egersund som Tengselva. Ved Fotlandsfossen betrakter Steinar Tengs elva. Han har fisket laks der i over 60 år.

Laksefiskere

Sigve og Steinar Tengs kan konstatere at i år er Tengselva tørrere enn på veldig lenge.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det pleier ikke å være så lite vann som nå. Hadde det vært normalt med vann, hadde dette vært den beste tiden på året for laksefiske, sier Tengs

Om det kan være en trøst for elvefiskerne, er laksen som står og stanger mot munningen av Tengselva større enn på mange år. Det sier leder i Tengs elveeierlag, Sigve Tengs.

Laksen er stor

– Det har til nå i år blitt tatt 570 kilo fordelt på cirka 140 fisk. Det blir en veldig bra snittvekt på over 4 kilo, men siden slutten av forrige uke har det vært lite fisk på grunn av vannstanden, sier han.

På campingplassen i Bjerkreim skal Brian Lårentsen akkurat til å fyre opp grillen. Steikt makrell er ikke feil, selv om han helst skulle hatt en annen feit fiskesort på grillen.

– Hvordan føles det å reise hjem fra Bjerkreimselva med makrell?

– Vi har hatt en god tur. Norge er et deilig land, så vi kommer igjen – det kommer laks neste år, sier Lårentsen.