Hopp til innhold

Equinor sender norsk fjellørret til Nordsjøen for å redusere klimautslippene

For å redusere CO₂-avtrykket på middagstallerkenene i Nordsjøen, skal Equinor nå frakte fjellørret fra Sirdal til plattformene. – Kortreist mat, forklarer de. Men finnes det mer kortreist fisk i Nordsjøen?

– Sammen med våre samarbeidspartnere, som består av flere gode, norske leverandører, skal vi ha et lavere CO₂-uttrykk på middagsbordet ute i Nordsjøen.

Forpleiningsdirektør i Equinor, Kjersti Hornes Torgersen, står og kikker ned på en fjellørret fra Sirdal. Denne fisken skal nå være med på å redusere bruken av rødt kjøtt i Nordsjøen.

– I tillegg er den kortreist, sier Torgersen.

Kjersti Hornes Torgersen ved oppdrettsanlegg i Sirdal.

Kjersti Hornes Torgersen, forpleiningsdirektør i Equinor.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Fra 17. mai vil de begynne å servere denne fjellørreten ute i Nordsjøen. Det vil de ifølge Torgersen ikke merke så mye til, men klimamålet på kjøkkenet i Nordsjøen er likt som klimamålet til Equinor som ellers:

– Vi skal halvere CO₂-avtrykket innen 2030. Vi skal ha lik meny over hele Nordsjøen, og skal redusere transportkostnadene med like mye innen den tid.

Kan ta med fisken hjem

– Men er det ikke mulig å få tak i enda mer kortreist fisk i Nordsjøen?

– Jo da, det er det, innrømmer hun.

Mange Nordsjø-arbeidere fisker i dag på fritiden fra plattformen. Fisken de får, kan de fryse og ta med hjem.

Ifølge både Torgersen og informasjonsdirektør Eskil Eriksen, er det regler mot å servere fisk fisket fra plattformen.

Kokk Gudrunplattformen

Veronica Jorud har jobbet som kokk i Nordsjøen i 30 år.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Men ifølge Veronica Jorud, som har jobbet som kokk i Nordsjøen i 25 år, er det ingen problem med å bruke fisken som blir fisket fra plattformen.

– Tidligere var det regler på dette, men ikke nå lenger. Så lenge det blir gjort renslig og finslig, mener hun.

Kan ikke få fisk fra fiskebåter

Rundt plattformene i Nordsjøen er det også fullt av fiskebåter.

– Vi fisker mye i Nordsjøen. Spesielt makrell, sei og sild. Men det er strenge sikkerhetsregler på hvor nært en kan gå en plattform, forklarer informasjonsleder i Fiskebåt, havfiskeflåtens organisasjon, Odd Kristian Dahle.

Dermed mener han det ville vært umulig, både rent praktisk og formelt, for en fiskebåt å levere fisk til en plattform i Nordsjøen.

Selv om det kanskje ville vært veldig naturlig.

– Fiskebåtene kan heller ikke levere en palle fisk her og en der.

Ifølge Dahle vil det være svært tungvint og lite rasjonelt når båten er full av fisk som må leveres.

I tillegg selges det meste av fisken på auksjon, slik at den kjøperen som byr mest får kjøpe fisken.

– Jeg forstår hvor du vil, men det er ikke så enkelt, forklarer han.

Eskil Eriksen, pressetalsperson Equinor, med redningsvest på en oppdrettsmer

Eskil Eriksen, pressetalsperson Equinor.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Kan fortsatt spise rødt kjøtt

Det er imidlertid ikke slik at de i Nordsjøen skal slutte med rødt kjøtt. Arbeiderne der ute vil fortsatt få anledning til å spise det.

Faktisk vil ikke arbeiderne merke så mye til det nye tilbudet, skal vi tro kommunikasjonsdirektør i Equinor, Eskil Eriksen.

– Nå vil de få tilbud om å velge denne type mat også. Og så vil det finnes de vanlige rettene de ellers er vant med også, sier han.

Eriksen er klar over at det å servere fjellørret fra Sirdal på plattformene til Equinor ikke vil være det som gjør Equinor klimanøytrale, men mener det er viktig å nå snu hver stein.

– Et lite piss i havet

Leder i Besteforeldrenes klimaaksjon i Sør-Rogaland, Silvia Kriz, mener som andre klimaorganisasjoner at tiltaket er bra.

Men, det er et stort men.

– Om man skal se på dette i forhold til de eksporterte utslippene Equinor genererer, er det et lite piss i havet, mener hun.