Hopp til innhold

Opedal om krigs­profitør-beskyldninger: – Vi kan ikke gjøre noe med krigen i Ukraina

Equinor har aldri tjent mer penger enn i 2022. De ekstraordinære inntektene har likevel et mørkt bakteppe som miljøorganisasjoner mener kommer med et spesielt ansvar.

Anders Opedal NHO årskonferanse 2023

Konsernsjef Anders Opedal er fornøyd med det sterke resultatet.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– I 2022 responderte vi på energikrisen og bidro til energisikkerhet. Vi leverte solid drift med rekordhøye resultater og kontantstrøm.

Det skriver konsernsjef i Equinor, Anders Opedal i en børsmelding hvor selskapets resultat for fjerde kvartal, og 2022 under ett, ble presentert.

Ikke spesielt overraskende har fjoråret, med energikrise i Europa, gitt det norske oljeselskapet rekordresultat.

Resultatet var på hele 234 milliarder norske kroner etter skatt.

Se mer om resultatet under:

Johan Sverdrup

Johan Sverdrup-feltet ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, vest for Stavanger. Feltet ble satt i drift i 2019 og skal etter planen være operative i 40 år. Det er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel.

Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK

170 milliarder til aksjonærene

På bakgrunn av resultatene, forventer Equinor økt utbytte til sine aksjonærer i år. De forventer en utbetaling på omtrent 170 milliarder kroner.

Dette får miljøorganisasjoner til å steile.

– Disse tallene skyldes jo krigen i Ukraina, så dette er en krigsprofitt som akkumulerer på Equinor sine kontoer. Det er helt urimelig at Equinor skal få lov til å dele dette fritt ut til sine aksjonærer, og fritt få lov til å investere det i nye olje- og gassfelt som verdens klima ikke tåler, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Se flere reaksjoner fra Gulowsen og Sunniva Marie Johansen Haugene i Natur og ungdom under:

30 prosent av investeringene i fornybar innen 2025

Konsernsjef Opedal la frem resultatet i London, der NRK møtte han.

– Hva sier du til de som mener Equinor og andre olje- og gasselskaper er krigsprofitører?

– Altså, vi kan ikke gjøre noe med krigen i Ukraina. Det vi kunne gjøre, var å sørge for at mest mulig gass kom til Europa, sier Opedal.

Med dette ble Europa mindre avhengig av russisk gass. Han understreker også at Equinor har betalt 477 milliarder norske kroner i skatt.

– Vi er veldig glad for at Stortinget og Regjeringen nå jobber med en utvidet hjelpepakke til Ukraina og ønsker å bruke penger fra oljefondet til det, sier han.

Truls Gulowsen fra Naturvernforbundet er på befaring i vindkraftanlegget på Storheia, Fosen i Trøndelag. I bakgrunnen skimtes flere vindmøller

Leder i Naturvernforbundet, Truls Gulowsen

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Øker fornybarinvesteringer

Equinor har fått kritikk i britiske medier etter en uttalelse om at energiprisene trolig ikke vil komme ned på nivået som var før pandemien, fordi de skal bidra til å finansiere utbyggingen av fornybar energi.

I dagens børsmelding kommer det frem at investeringene i fornybar energi øker noe.

– Er det en reell økning eller en justering fra inflasjonen?

– Det er en reell økning. Vi har vist over lengre tid at vi bygger på flere og flere prosjekter. I 2030 regner vi med å produsere mellom 30 og 60 terawattimer med strøm. Det er en tredjedel av det norske vannkraft produserer i år.

Den kraftige økningen vil gjøre at investeringene vil øke over tid, sier konsernsjefen.

– Det vil vi fortsette å se i årene som kommer. I 2025 regner vi med at 30 prosent av investeringene våre går til fornybar energi

Liten nedgang i fjerde kvartal

Selv om Equinor sitt årsresultat var historisk høyt, så er resultatet for fjerde kvartal svakere enn de tre andre. Kommentator i Stavanger Aftenblad, Hilde Øvrebekk, sier det var ventet.

– Det er en nedgang på de rekordresultatene vi har sett de foregående kvartalene. Det er likevel mye penger, og historisk sett er det veldig høye tall.

Årsaken til et svakere resultat i fjerde kvartal er en nedgang på oljeprisene mot slutten av året. Likevel oppnår Equinor et rekordresultat også i år.

– Det skyldes energikrisen vi har i Europa, hvor igjen veldig mye skyldes at Putin har gått mot krig mot Ukraina. Som en konsekvens av det har Europa boikottet russisk olje og gass, forteller Øvrebekk.

Hilde Øvrebekk

Kommentator i Stavanger Aftenblad, Hilde Øvrebekk.

Foto: Anders Haualand / NRK

400 milliarder inn i oljefondet

At Equinor får et rekordresultat, har ringvirkninger for den vanlige mannen i gata.

– I dag har det ikke så mye å si for deg og meg, men det betyr at vi får ganske mye penger inn i Oljefondet. I fjor ventes det at bare Equinor skal betale over 400 milliarder kroner i skatt, som går inn i oljefondet, sier Øvrebekk.

I tillegg vil Equinor øke utbyttene til eierne sine.

– Staten eier 67 prosent av aksjene i Equinor. Samtidig vil vi se en økt aktivitet i oljesektoren. Før jul ble det, på grunn av oljeskattepakken, levert inn mye utbyggingsplaner, inkludert Equinor sine også. Det vil jo drive aktiviteten fremover.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg