Hopp til innhold

Rekordresultat for Equinor: – Oljesektoren er ute av kontroll

Milliardene fortsetter å renne inn for Equinor, og selskapet vil bruke 80 prosent av sine investeringer i olje og gass.

Johan Sverdrup

Johan Sverdrup-feltet ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, vest for Stavanger. Feltet ble satt i drift i 2019 og skal etter planen være operative i 40 år. Det er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel.

Foto: Torkel Anstensrud Schibevaag / NRK

– Oljesektoren vil ha enda større kapasitet til å investere våre felles interesser inn i nye olje- og gassprosjekter som verden ikke tåler. Det viser at denne sektoren er ute av kontroll.

Det sier leder for Naturvernforbundet, Truls Gulowsen.

Equinor fikk et justert driftsresultat på 24,3 milliarder dollar. Det gir et resultat på 6,72 milliarder dollar etter skatt. Det opplyser selskapet i en børsmelding (ekstern lenke) fredag morgen.

Og i norske kroner ender altså resultatet på rundt 249 milliarder.

Selskapet lover nå å bruke 20 prosent av investeringene sine på fornybar energi. Det er ikke nok, mener Gulowsen.

– Når de bruker 80 prosent av sine investeringer – det fremtidsrettede – på olje og gass, understreker det at Equinor ikke er et fremtidsrettet selskap.

Equinor brukte i 2020 4 prosent av sine investeringer på fornybar energi. Målet for 2030 er at 50 prosent av investeringene skal gå til fornybar energi.

Rekord på rekord

Pengefesten fortsetter altså i Norges desidert største selskap. To av de tre siste kvartalene har gitt rekordresultater på grunn av Ukraina-krigen og energikrisen i Europa:

Konsernsjef Anders Opedal trekker frem Norge og Equinors rolle som pålitelig energileverandør som viktigere enn noen gang i forbindelse med resultatfremleggelsen.

– Russlands krig i Ukraina har endret energimarkedene, redusert energitilgangen og økt prisene. Equinor fortsetter å levere stabil og høy produksjon, med gassvolumer fra norsk sokkel på rekordnivå, sier han.

Kyrre Knudsen er sjeføkonom i SR-Bank. Han sier de høye olje- og gassprisene bidrar til det enormt høye resultatet for Equinor.

Kyrre M. Knudsen

Kyrre Knudsen er sjeføkonom i SR-Bank.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Hva skal de bruke pengene på?

– De har hittil vært forsiktige med å øke ambisjonene innenfor olje- og gass. De bruker en del i forbindelse med det grønne skiftet, men først og fremst gir dette store penger i kassen for Equinor. Slik at de kan betale ned gjeld, spare penger og gi ekstra utbytte, sier Knudsen.

Vil investere i olje- og gass

Equinors resultat i tredje kvartal er bedre enn hva som ble spådd i forkant. Selv melder selskapet at de har økt gassproduksjonen med 11 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

– Vi må bruke disse inntektene for å investere i fremtiden, både innen olje- og gass, men også innen fornybar. Derfor starter vi Hywind Tampen, Trollvind, fornybarprosjekter i USA, Storbritannia og Polen, sier Equinor-sjef Opedal.

– Er det ikke mer fornuftig å investere mer på olje- og gass sett i lys av dagens resultat?

– Vi trenger investeringer på olje- og gass, men vet også at verden vil trenge mindre av det i fremtiden. Derfor må vi finne balansen der vi øker investeringene på fornybar, men holder på olje- og gass-investeringene.

Anders Opedal, konsernsjef i Equinor

Anders Opedal tok over som konsernsjef i Equinor etter Eldar Sætre i november 2020. Etter det har verden vært preget av usikre tider, men for Norges største selskap har pengene trillet inn på konto.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Dystert bakteppe

Stavanger Aftenblads kommentator Hilde Øvrebekk sier at tidenes beste Equinor-resultat kommer med et dystert bakteppe, og at det ikke ville vært i nærheten av så godt uten Putins energikrig.

–Nå lover Equinor å bruke 20 prosent av investeringene sine i år på fornybar energi, men fortsatt står det 80 prosent igjen. Det kommer til å bli brukt på investeringer innen olje- og gass, sier Øvrebekk.

Hun sier også at Equinor sin skatteinnbetaling i år er beregnet til å bli på 425 milliarder kroner.

– Både skattepengene og utbyttet, som også er på en del milliarder kroner, går rett inn i oljefondet. Der blir de værende en god stund til.

Selskapet øker også ekstrautbyttet fra 0,50 til 0,70 dollar per aksje. Dette kommer på toppen av det ordinære utbytte på 0,2 dollar per aksje.

Ikke imponert

Gulowsen i Naturvernforbundet mener Equinor og oljesektoren er ute av kontroll.

At selskapet må betale store summer til staten i skatt, hjelper lite, mener han.

– På grunn av høye gasspriser og krigssituasjonen har oljesektoren mer penger enn noensinne. De vil ha enda større kapasitet til å investere våre felles ressurser inn i nye olje- og gassprosjekter som verden ikke tåler.

Truls Gulowsen, leiar Naturvernforbundet.

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Foto: Fartein Rudjord