Hopp til innhold

Krever at Equinor bruker penger på norsk sokkel

Leverandørindustrien krever sin bit av kaken etter at Equinor nok en gang leverte et sterkt kvartalsresultat. – Nå må vi få vår skjerv, sier bedriftseier Ståle Kyllingstad.

Torgeir Salte og Ståle Kyllingstad ser på en del hos IKM maskinering på Sola

Torgeir Salte og IKM-gründer Ståle Kyllingstad hos IKMs verksted på Sola.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg forventer at de bruker pengene på norsk sokkel. I mitt hode har Equinor historisk sløst vekk en del penger i utlandet.

Det sier gründer i oljeserviceselskapet IKM, Ståle Kyllingstad, etter at konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre, torsdag kunne presterer oljegigantens beste kvartalsresultat siden 2014, med et overskudd på hele 40 milliarder kroner.

Etter flere år med nedskjæringer forventer nå leverandørindustrien at Equinors overskudd drypper videre på dem.

Sleipner
Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Nå forventer jeg at vi også får vår del, mener Kyllingstad.

De siste årene har vært en påkjenning for oljeservicebedriftene. Under oljekrisen ble mange kontrakter reforhandlet. Også Kyllingstads selskap har de siste tre årene inngått mange billige kontrakter.

– Det er kontrakter vi må leve med i to til fire år til.

Det siste året har derimot trenden snudd. Flere bedrifter i leverandørindustrien begynner å tjene penger igjen. For IKM snudde det i april.

– Per i dag er prisene litt for lave. Vi må ha penger til å drive med forskning og utvikling. Vi trenger bedre marginer, sier Kyllingstad.

Sjefen sløser ikke

Selv om Equinor soper inn penger om dagen, betyr ikke det at konsernsjef Eldar Sætre umiddelbart vil drysse ekstra kroner over leverandørindustrien.

– Nei, det viktigste er at vi fortsetter å være konkurransedyktige og sammen finner gode løsninger på de prosjektene som ligger foran oss. Så får det samarbeidet vise hvilket nivå prisene vil ligge på, sier Sætre.

Eldar Sætre, næringskonferansen Søre Sunnmøre

Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor.

Foto: Arne Flatin / NRK

Sist gang Norges desidert største bedrift kunne levere lignende kvartalstall var oljeprisen på over 100 dollar fatet. Nå har oljeprisen den siste tiden pendlet mellom 75 til litt over 80 dollar fatet.

Rekord i utlandet

Og ser vi på inntektene etter skatt, kom nesten halvparten av inntjeningen fra virksomheten i utlandet. 774 millioner dollar tjente Equinor på sin utlandsvirksomhet i tredje kvartal, mot 930 millioner dollar på norsk sokkel.

– Resultatet fra vår internasjonale virksomhet er rekordhøyt, sier Bård Glad Pedersen, informasjonsdirektør i Equinor.

Både i første og andre kvartal av 2018 har selskapet levert solide resultat. Samtidig har selskapet betalt ned betydelig gjeld den siste tiden, og redusert gjeldsgraden til 25,7 prosent dette kvartalet.

– Overskuddet vi presenterer nå er et resultat av fantastisk arbeid i hele organisasjonen og godt samarbeid med leverandørene våre. Det er hardt arbeid som ligger bak.

Kvartalsresultatet viser et overskudd på 4,2 milliarder dollar mer enn selskapets bunnpunkt for to år siden, tredjekvartal i 2016, da Equinor kun gikk med 636 millioner dollar i overskudd.

– Equinor har stang inn

Det er kombinasjonen mellom høyere olje- og gasspriser, lavere kostnader og økt produksjon som bidrar til overskuddet.

– Det er stang inn på mange fronter, som gjør at dette blir et godt resultat, slår sjeføkonom i Sparebank 1 SR Bank, Kyrre Knudsen, fast.

– Hva skal de bruke pengene på?

– De betaler ned litt gjeld. En lavere gjeldsgrad er viktig for robustheten i selskapet. I tillegg betaler de ut et stabilt utbytte til investorene. Og så har de penger på bok til å satse ytterligere fremover, svarer Knudsen.

Kyrre M. Knudsen

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR Bank, Kyrre Knudsen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Tror på økt aktivitet

Sjeføkonomen spår at den økte optimismen i bransjen vil gi høyere aktivitet for norske oljeservicebedrifter neste år.

– Det er viktig for hele industrien at Equinor satser. De har hatt et jevnt fokus på norsk sokkel de siste årene. Nå kommer resultatene som gjør at de og andre aktører kan vokse fremover. Vi har vært gjennom en hestekur, og nå begynner vi å høste fruktene.

Ståle Kyllingstads IKM er et av mange selskaper i leverandørindustrien som er helt avhengig av Equinor.

– Det er en ubehagelig følelse hvis du setter deg ned og tenker negativt. Akkurat nå har Equinor prioritert og truffet med tildelingene til norske selskap, avslutter gründeren.