Hopp til innhold

Elever lager barnebok for å stoppe hets av homofile

«Homo» er et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder. Dette vil en gruppe elever ved Hetland videregående skole i Stavanger gjøre noe med.

Julia Eikland Flesher og Fredrik Rannestad Samuelsen Aksept UB

Julia Eikeland og Fredrik Rannestad Samuelsen vil utrydde hetsing basert på seksuell legning. Sammen med fire medelever skal de lage en bok som skal selges til barneskoler.

Foto: Tore Kommedal Asheim / NRK

– Små barn lærer disse ordene uten å vite hva de betyr, sier Fredrik Rannestad Samuelsen, salgssjef i elevbedriften Aksept UB (ekstern link).

«Homo» er fremdeles et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder, ifølge forskning (ekstern link). Aksept UBs hårete mål er å utrydde bruken av ordet som skjellsord.

Rannestad Samuelsen legger til at de små ofte hører det fra eldre barn.

For å nå sitt mål produserer bedriften en bok som skal selges til barneskoler. Boka dreier seg om et barn som blir kalt for «homo», og hvordan det påvirker ham.

– Vi merker at folk får negative assosiasjoner, og det gjør at flere ikke kommer ut som den de er. Dette er et stort problem, sier Julia Eikeland, markedsansvarlig i Aksept UB.

Bedriften sitt mål er å lære barn at de skal akseptere at ikke alle har samme seksuelle legning. De vil starte på et tidlig stadium for å øke toleransen blant barn og unge.

Hetland videregående skole

Det er på Hetland videregående i Stavanger elevbedriften har sitt hovedsete.

Foto: Tom Edvindsen

Usikker lærerstand

Bedriften gjorde en markedsundersøkelse i forkant av prosjektet. Der ble det klart at flere lærere er klar over problematikken, og hvordan «homo» ofte brukes som skjellsord i skolegården.

De er bare usikre på hvordan de faktisk skal løse det.

– Vi vil gjøre verktøykassen deres komplett, slik at de kan gjøre noe med det, sier Rannestad Samuelsen.

Derfor vil de, i tillegg til boken, reise rundt og holde foredrag for lærere, elevråd og klasser.

Med på laget har Rannestad Samuelsen og Eikeland fått med seg Celine Dalene, Joachim Malde, Kristian Vestvik Fjell og Henrik Bruvik.

Tenker ikke på profitt

For flere elevbedrifter er målet å gå med overskudd. Elevene ved Hetland videregående fremhever at dette er sosialt entreprenørskap.

Da blir det annerledes.

– Hovedformålet vårt er å gjøre en samfunnsendring. Vi går ikke inn for å være en lønnsom bedrift, avslutter Julia Eikeland.