Hopp til innhold

Kommunestyret mener bilbane veier tyngre enn eiendomsretten

Kommunestyret i Karmøy har gått inn for ekspropriasjon for å rydde plass til Fjord motorpark. Grunneierne raser og vedtaket kan havne i rette.

Fjord motorpark på Karmøy tok et nytt steg mot realisering i går kveld. Da vedtok kommunestyret ekspropriasjon av området der motorsportsanlegget skal ligge. Men de fleste grunneierne er ikke fornøyd, og vil bestride gyldigheten av vedtaket.

VIDEO: Karmøy kommune har vedtatt ekspropriasjon for å bygge Fjord Motorpark. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK.

– For oss var dette et etterlengtet vedtak, så vi er veldig fornøyde. Nå har vi fått et endelig signal fra Karmøy kommune på at de ønsker Fjord Motorpark etablert. Det er veldig bra, sier Arvid Grimstvedt, styreleder i Fjord Motorpark.

Fjord motorpark på Karmøy tok et nytt steg mot realisering i går kveld. Med 25 mot 20 stemmer vedtok de aller fleste representantene til Fremskrittspartiet, Høyre og KrF at området der Fjord motorpark ønsker å bygge et nytt motorsportanlegg skal eksproprieres. Motorparken har allerede kjøpt rundt 100 mål, men trenger 400 mål til.

Arvid Grimstvedt

Arvid Grimstvedt er styreleder i Fjord Motorpark.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK
Endre Skjørestad

Advokat Endre Skjørestad representerer grunneierne.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Feil med ekspropriasjon for en bilbane

Grunneierne representeres av advokat Endre Skjørestad. Han reagerer på gårsdagens vedtak i Karmøy kommunestyre.

– Jeg er ganske forbauset over at kommunen går til ekspropriasjon til fordel for en bilbane. Ekspropriasjon er jo noe som man av og til må ty til når det er snakk om å få frem veier, skaffe tomter til sykehus og sånt, men jeg har til gode å se at man eksproprierer til fordel for en aktivitet til dette, sier han.

Han stusser over at var et flertall fra høyresiden som slo igjennom vedtaket.

– Det er pussig at partiet som har som programbestemmelse å ivareta den private eiendomsretten at går til ekspropriasjon for noe som dette. Det tyder på at eiendomsretten ikke står så høyt i kurs hos flertallet, sier Skjørestad.

Slik blir den planlagte racingbanen i Fjord motorpark:

– Min vanskeligste sak noensinne

Helge Thorheim

Helge Thorheim (Frp) er varaordfører i Karmøy kommune.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Varaordfører Helge Thorheim fra Fremskrittspartiet er en av dem som har hatt regien bak kommunestyrets ja. Vanligvis er Fremskrittspartiet en sterk tilhenger av eiendomsretten, men ikke i denne saken.

– Dette er helt klart den vanskeligste saken jeg noen gang har vært borti. Det med ekspropriasjon i forhold til eiendomsretten er noe som går rett inn i sjelen, sier han.

Hvorfor går dere da inn for det?

– Grunnen er at her er det mange samfunnsinteresser som vil nytte godt som følge av etableringen. Det er flere synergieffekter som i sum synes å være gode samfunnsinteresser som gjør at vi sier ja i dette tilfellet, sier han.

Håper på løsning uten rettssak

Ettersom grunneierne fortsatt står på sitt etter gårsdagens vedtak ser det ut til at ekspropriasjonen havner i retten.

– Det er overveiende sannsynlig at vi vil bestride gyldigheten, og da er det domstolen som må prøve dette. Det er kommunen som må innlede saken dersom de skal gå videre. I den saken vil også gyldigheten av vedtaket blir prøvet, sier advokat Endre Skjørestad.

Hos Fjord motorpark håper Arvid Grimstvedt at en ny dialog med grunneierne skal kunne forhindre en langvarig rettsstrid.

– Jeg håper at vi kan få satt oss ned og sett på forskjellige løsninger for å finne ut av dette. Jeg frykter ikke en rettssak, men det er kjedelig med utsettelse. Vi er sikker på at vi vinner til slutt, men det blir en unødvendig forsinkelse som vi gjerne skulle ha vært foruten, sier Grimstvedt.

Flere nyheter fra Rogaland