Studenter søker psykologhjelp mot eksamensnerver

Student-psykolog peker på tegn på at eksamensnervene er mer enn bare sommerfugler i magen.

Eksamensperioden starter i dag

STARTSKUDD I DAG: Nå er det kamp om plassene på lesesaler og grupperom. I dag starter eksamensperioden på Universitetet i Stavanger.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Å ha litt sommerfugler er bra. Litt spenning skal det være, men det er jo ikke godt når nervene tar overhånd, sier psykolog Janne Telle.

Eksamen har de fleste av oss vært gjennom en eller annen gang, eller har et par av dem i vente. Viktige med forberedelsene og avgjørende hvordan formen er selve eksamensdagen.

Psykolog Janne Telle

GIR RÅD: Psykolog Janne Telle og kollegene i Studentsamskipnaden har 500 pasienter i løpet av året. Det topper seg i eksamensperioden.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Studentene skal jo prestere og ta en eksamen som har betydning for livet og videre karrieremuligheter. Det er viktig at de er klare og gira på å prestere, sier Telle.

Gir råd for å holde nervene i sjakk

Psykologen tar imot universitetsstudenter hele året, men det topper seg i selve eksamenstiden. For mange studenter slår nervene inn - både i tida før og på selve eksamensdagen.

Ifølge psykolog Telle finnes det tegn på at eksamensnervene er mer enn bare sommerfugler i magen:

– Når de merker at hverdagen ikke går helt opp, at de ikke får utnytta potensialet sitt.

  • Ikke får sove
  • Bare tenker på eksamen
  • Kroppen er anspent hele tiden
  • Sliter med å få i seg mat

I slike tilfeller kan det være lurt å få hjelp til å fokusere riktig. I Studentsamskipnaden i Stavanger er det flere psykologer som er tilgjengelige. I løpet av året har de rundt 500 studenter innom for en eller flere samtaler. Studenter fra eksempelvis Universitetet, BI, Misjonshøgskolen og Diakonhjemmet.

Tusener på tusener av eksamener

Ingrid Molla

NERVER PÅ PLASS: Ingrid Molla har eksamen neste uke, og merker at det kribler litt ekstra.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Eksamensnervene begynner å komme, og jeg er mindre sosial nå og prioriterer å lese mer. Lever egentlig på skolen, sier engelskstudent Ingrid Molla.

Det er duka for tidenes travleste eksamensperiode på Universitetet i Stavanger. Hvis alle studenter møter, skal det avlegges 16.733 eksamener fram mot jul.

– Du gruer deg jo litt, for det frister jo med en god karakter. Jeg har eksamen neste uke, og kjenner det godt nå, selv om jeg ikke er plaget av de helt store eksamensnervene. Det er viktig å ta seg litt fri fra all lesinga også innimellom, sier hun.

Mange bruker mye tid på lesesalen. Her er det to studenter som hviskende forteller om eksamensnervene:

På lesesalen

PÅ LESESALEN: Malin Bruland og Charlotte har sikra seg plass. Nå bruker de tiden flittig for å lese seg opp fram mot eksamen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Sammenligner seg med andre

Flere av studentene forteller at det er irriterende og kan bli vanskeligere av å snakke med andre. Da blir det lett å kjenne på presset. Den dårlige samvittigheten kan komme snigende.

Og det å sammenligne seg med andre er et tema det snakkes mye om på SiS-psykologenes kontor denne tida.

– Det er lett å bli stressa av å snakke og sammenligne seg med andre. Det kan være lurt å konsentrere seg om seg selv, sier Telle.