– En fin dag for å ta farvel

Einar Valland besøkte barndomshjemmet for siste gang sammen med NRK. 85-åringen døde et par måneder senere.

Glimt fra Romsa

Einar Valland besøkte barndomshjemmet for siste gang sammen med NRK. Han døde et par måneder etter at opptakene ble gjort i sommer.

– Det vekker noen minner. Jeg regner med at jeg er her for siste gang, sa Einar Valland.

NRKs John Skien tok han med til barndomshjemmet hans på øya Romsa i Rogaland i sommer. 85-åringen var synlig berørt av gjensynet med restene av hjemmet der han vokste opp og bodde i tretti år.

Valland var syk, og slet tungt i bakkene da han deltok i opptakene til programmet som sendes på NRK1 onsdag kveld. Likevel strålte han da han gjenoppdaget den rustne gamle slåmaskinen utenfor ruinene av barndomshjemmet.

– Det er fin dag til å ta farvel, sier Valland.

Fraflyttet på 60-tallet

Romsa var en gang et livlig øysamfunn helt sør i Hordaland. Så forsvant menneskene som bodde der. Noen tiår etter forsvant øyene like godt til Rogaland. Historien om Romsa-øyene får du i Glimt av Norge i kveld (onsdag). Fortalt av John Skien og Tom Edvindsen.

Einar Valland og John Skien

John Skien (til høyre) har og slektsrøtter på Romsa. Her lytter han til Einar Valland som forteller om barndommen sin på øya.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Det bodde folk på Romsa i Bjoafjorden i minst to tusen år, men rundt 1960 flyttet de siste – slik det skjedde på mange øyer langs kysten på den tiden. Så ble øyene tilplantet med skog, før de i nyere tid er gjort om til friluftsområde. Øyene har i mellomtiden blitt rogalendinger sammen med resten av Ølen.

John Skien har slektsrøtter på Romsa, så programmet er også ei vandring på gjengrodde stier for han. Med seg til Romsa har John mesterfotografen Tom Edvindsen. Resultatet kan du altså se i Glimt av Norge i kveld, NRK1 kl 22.45.

– Begge oldeforeldrene mine på farssiden kom fra Romsa

– Det var en stor opplevelse å vandre på disse tilgrodde stiene, se innom restaurerte hus, streife forbi mosegrodde hustufter som vitnet om levde liv, og å oppleve friluftslivets gleder der og da. Romsaøyene er et sommereldorado for båtfolket, sier John Skien.

Han er ikke selv blant båtfolkene som vanligvis besøker øyene i Bjoafjorden. Slektsrøttene tilbake til 1600-tallet gjør imidlertid nærheten til dette miljøet ekstra sterk.

John Skien og Tom Edvindsen

John Skien (til venstre) og Tom Edvindsen er teamet bak Glimt av Norge-programmet fra Romsa.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Begge oldeforeldrene mine på farssida kom fra Romsa, forteller han.

Et tolvte time-program

Skien synes resultatet, programmet som sendes onsdag kveld, er over forventning.

– Fotoarbeidet er praktfullt. Det er det alltid når Tom Edvindsen står bak kamera, men i tillegg var vi heldige med været og med intervjuobjektene. Full klaff i så måte, sier han.

Selv kaller programskaperen dette for et 12. time-program.

– Jeg blir pensjonist neste år. Dermed lager jeg neppe nye program av denne typen. Dessuten er de som bodde på Romsaøyene svært gamle folk, og Einar Valland som er med i programmet døde bare to måneder etter opptakene i juli. Det er fint å ha Glimt av Norge som et minneprogram over både han og alle de som bodde på disse øyene i hundrevis av år, synes John Skien