Hopp til innhold

Reddet ektemannen da hjertet stoppet

Da hjertet stanset, ble Jan Viksveen reddet av konen, som fikk hjelp av AMK-sentralen til å utføre hjerte- og lungeredning. Helseministeren startet i dag en dugnad for å redde 200 flere mennesker i året som får hjertestans.

My Lihn og Jan Viksveen

My Lihn og Jan Viksveen fra Sandnes lever nå et helt normalt liv, og Jan er tilbake i full jobb. I etterkant av den dramatiske hendelsen har begge vært på kurs i hjerte- og lungeredning. Målet er at flere skal delta på kurs.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg trodde først han tullet med meg, sier My Lihn.

Det er tidlig morgen, og ved siden av henne ligger ektemannen. Det Lihn ikke vet er at hjertet hans har sluttet å slå.

– Jeg sa Jan, Jan, men han svarte ikke.

AMK-hjelp kan ha reddet livet

Lihn forstår etter hvert at mannen trenger hjelp, og ringer 113, hvor hun raskt får instruksjoner og går i gang med hjertekompresjoner.

Bent Høie

Hjertestans inntrer plutselig, og 60 prosent av hjertestans-tilfellene skjer i hjemmet. Derfor er det særlig viktig at flere er trent i hvordan en raskt skal handle, mener Høie.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

– De sa at du må gjøre dette for å hjelpe mannen din, så jeg fortsatte, forteller Lihn.

Hjelpen hun fikk fra AMK-sentralen kan ha reddet livet hans.

– My Lihn hadde ingen erfaring med hjerte- og lungeredning. I tillegg er det en skremmende situasjon og hun hadde panikk. Likevel klarte de å roe henne ned og ting gikk bra med meg. Det er helt utrolig, sier Viksveen.

Vil redde 200 flere liv i året

Hvert år dør opp mot 4000 personer av hjertestans. Nå har helseminister Bent Høie startet en nasjonal dugnad for livreddende førstehjelp som skal redde flere som får hjertestans.

Tonje Søraas Birkenes

Mange får livsviktig hjelp fra AMK, men at flere er kjente med Tonje Søraas Birkenes, seniorforsker i Lærdal Medical.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Dette er viktig, og målet er å redde 200 flere liv i året, sier Høie.

Tre år etter den dramatiske morgenen har både Lihn og Viksveen tatt kurs i hjerte- og lungeredning. I dag samlet helseministeren mange aktører i Helse-Norge, for å få flere til å gjøre som ekteparet fra Sandnes.

– Det beste utgangspunktet er dersom både innringer og AMK er trent i denne type situasjoner. Både for å identifisere hjertestans og for å starte hjerte- og lungeredning med god kvalitet, sier Tonje Søraas Birkenes, seniorforsker i Lærdal Medical.

60 prosent av tilfellene skjer hjemme

I dag lever Viksveen et helt normalt liv, og er tilbake i jobb for fullt. At han skulle få hjertestans var helt uventet.

– Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg var sunn og frisk, sier han.

Hjertestans inntrer plutselig, og 60 prosent av hjertestans-tilfellene skjer i hjemmet. Derfor er det særlig viktig at flere er trent i hvordan en raskt skal handle, mener Høie.

– De fleste tilfellene skjer i hjemmet når du er med de du er aller mest glad i. Det er de du forbereder deg på å redde og det viser betydningen av dette, sier Høie.

Flere nyheter fra Rogaland