Du kan være allergisk mot å rake løv

Har du opplevd rennende nese og nyseanfall de siste månedene? Da kan det hende du er allergisk mot høsten. Eller i alle fall mot løv som har råtnet og falt på bakken.

Illustrasjonsbilde

KILDE TIL RENNENDE ØYNE: Hvert år får folk allergiske reaksjoner på høsten, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Hvert eneste år får vi henvendelser fra allergikere som får pollenallergi selv når sesongen er offisielt over, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma og Allergiforbund.

Dette er lokale utbrudd, som ikke fanges opp av pollenvarslinger.

– Men det kan ligge rest-pollen fra blant annet gress og burot på utemøbler, noe som gjør at man kan få en pollenreaksjon når man rydder inn for vinteren, sier Bistrup.

Nye allergier

Det er flere typer allergier man kan få om høsten. I tillegg til løv som ligger på bakken, så er både kjæledyr, husstøvmidd og muggsopp noen av kildene til allergi nå om høsten.

Brede Severin Andreassen

SAMME MEDISIN: Man kan bruke samme allergimedisin om våren og høsten, sier overlege Brede S. Andreassen ved øre-nese-halsklinikken i Helse Fonna.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Muggsoppen trives veldig godt på løv. Derfor kan man få en allergisk reaksjon hvis man raker løv, sier overlege Brede S. Andreassen ved øre-nese-halsklinikken i Helse Fonna.

Det er også funnet flere sopptyper som trives på bjørkeløv. Rustsoppen legger seg ofte som et gult støv over vann og i sjøen.

– Det varierer fra år til år hvor mye det er av denne soppen. I år har vi hatt en varm og fuktig inngang på høsten, og da kan man få allergiske reaksjoner når man for eksempel tar en fjelltur, sier Andreassen.

Anbefaler legebesøk

Høstallergien er som regel ikke så intens som den man får om våren. Og stort sett kan man bruke de samme medisinene man bruker når pollensesongen starter.

– De fleste pollenallergikere kjenner allergien sin. Og medisinen deres fungerer like bra nå som på våren, sier Andreassen.

Anna Bistrup

UTENOM POLLENVARSLINGEN: Allergi om høsten skyldes lokale utbrudd, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma og Allergiforbund.

Samtidig som folk kan få høstallergier, står vi midt oppi en koronapandemi. Derfor bør man ta kontakt med lege hvis symptomene vedvarer.

– Hvis en pollenallergiker aldri har opplevd allergi om høsten, og dette vedvarer, så må man oppsøke lege for å finne ut om det er en virusinfeksjon, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma og Allergiforbund.

Flere bør vurdere vaksine

Rundt en million mennesker i Norge har en eller annen form for pollenallergi, viser tall fra Norges Astma- og Allergiforbund.

De siste årene har vaksine mot allergi blitt mer tilgjengelig for allergikere.

Allergitest på studenter

ALLERGITEST: Selv om rundt en million mennesker i Norge har allergi, er det mange som ikke vet at en er allergisk.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Tidligere ble vaksinen kun gitt som sprøyter, men nå brukes oftere dråper eller tabletter. Øre-nese-halslegen mener flere bør ta vaksine.

– Det er den eneste som gjør noe med årsaken til allergien. Allergitabletter og nesespray er bare med på å dempe symptomene, sier Berge S. Andreassen.