– Det er vanskelig å orientere seg i skogen av produsenter. Dermed blir det nesten umulig å ta gode valg. Vi velger derfor det drastiske skrittet med kjøpestopp.
Det sier Håkon Lund, daglig leder og lekemester i Kongeparken som er en av Norges største fornøyelsesparker.
Fra 2000 til 2011 ble importen av scampi 25-doblet i Norge, og Lund forteller at Kongeparken har gjort stor suksess med fiske- og scampiretter.
Men nå har han har tatt oppfordringen fra Grønn Hverdag som for to uker siden
.– Håper flere gjør det samme
Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag mener scampi-industrien involverer barnearbeid og alvorlig brudd på menneskerettighetene, i tillegg til at den økende produksjonen ødelegger det biologiske mangfoldet.
Denne industrien ønsket ikke Kongeparken å støtte, og legger til grunn i sin beslutning at det ikke finnes tilfredsstillende sertifiseringsordning og miljømerking av scampien.
– Det er krevende å legge om flere menyer når vi har åpent hver dag. Men dette er viktig, og vi håper flere velger å gjøre det samme inntil det finnes en god sertifiseringsordning og miljømerking, sier Lund.
– Først da kan vi som forbrukere ta de riktige valgene.
(artikkelen fortsetter under bildet)
Ikke alle stopper
Oppfordringen til Grønn Hverdag har likevel møtt motstand. For både Norgesgruppen og ICA har tidligere uttalt til VG at de ikke kommer til å stanse innførsel og salg av scampi.
Det samme har Coop Norge konkludert med.
– Etterspørselen er stor. Vi tror ikke et forbud er løsningen, sa pressesjef Kristin Paus i Coop Norge til NRK.no for to uker siden.
– Vi er klar over problemene som er knyttet til deler av industrien, men vi jobber tett med seriøse leverandører som garanterer bærekraftig produksjon av scampi, fortsatte hun.
– Foregangsbilde
Grønn Hverdag tok derfor imot fredagens nyhet om Kongeparkens scampi-stans med glede.
– Kongeparken står fram som et godt foregangsbilde for andre, sier en strålende fornøyd Tone Granaas som er daglig leder i Grønn Hverdag.
Hun tror det vil ta flere år før deres organisasjon vil anbefale scampi.
– Først når det finnes en bærekraftig produksjon kan scampien friskmeldes. Produksjonen som finnes i dag må driftes på en annen måte, forteller hun.
- Les også: