NRK Meny
Normal

Kongeparken blir scampi-fri

Fornøyelsesparken Kongeparken på Ålgård har valgt å ta bort scampi fra alle sine menyer. – Håper flere gjør det samme, sier lekemester Håkon Lund.

Håkon Lund med walkie talkie

Lekemester Håkon Lund i fornøyelsesparken Kongeparken fjerner scampi fra samtlige menyer.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Håkon Lund, daglig leder i Kongeparken

Kongeparkens daglige leder valgte bort en salgssuksess for miljøet.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Det er vanskelig å orientere seg i skogen av produsenter. Dermed blir det nesten umulig å ta gode valg. Vi velger derfor det drastiske skrittet med kjøpestopp.

Det sier Håkon Lund, daglig leder og lekemester i Kongeparken som er en av Norges største fornøyelsesparker.

Fra 2000 til 2011 ble importen av scampi 25-doblet i Norge, og Lund forteller at Kongeparken har gjort stor suksess med fiske- og scampiretter.

Men nå har han har tatt oppfordringen fra Grønn Hverdag som for to uker siden advarte restauranter og dagligvarebutikker om å selge scampi .

– Håper flere gjør det samme

Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag mener scampi-industrien involverer barnearbeid og alvorlig brudd på menneskerettighetene, i tillegg til at den økende produksjonen ødelegger det biologiske mangfoldet.

Denne industrien ønsket ikke Kongeparken å støtte, og legger til grunn i sin beslutning at det ikke finnes tilfredsstillende sertifiseringsordning og miljømerking av scampien.

– Det er krevende å legge om flere menyer når vi har åpent hver dag. Men dette er viktig, og vi håper flere velger å gjøre det samme inntil det finnes en god sertifiseringsordning og miljømerking, sier Lund.

– Først da kan vi som forbrukere ta de riktige valgene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Mat på Fondsbu

Denne populære matretten blir det slutt på hos Kongeparken.

Foto: Mari Kolbjørnsrud

Ikke alle stopper

Oppfordringen til Grønn Hverdag har likevel møtt motstand. For både Norgesgruppen og ICA har tidligere uttalt til VG at de ikke kommer til å stanse innførsel og salg av scampi.

Det samme har Coop Norge konkludert med.

– Etterspørselen er stor. Vi tror ikke et forbud er løsningen, sa pressesjef Kristin Paus i Coop Norge til NRK.no for to uker siden.

– Vi er klar over problemene som er knyttet til deler av industrien, men vi jobber tett med seriøse leverandører som garanterer bærekraftig produksjon av scampi, fortsatte hun.

– Foregangsbilde

Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag

Tone Granaas i Grønn Hverdag er godt fornøyd med at Kongeparken dropper scampi.

Foto: Grønn Hverdag

Grønn Hverdag tok derfor imot fredagens nyhet om Kongeparkens scampi-stans med glede.

– Kongeparken står fram som et godt foregangsbilde for andre, sier en strålende fornøyd Tone Granaas som er daglig leder i Grønn Hverdag.

Hun tror det vil ta flere år før deres organisasjon vil anbefale scampi.

– Først når det finnes en bærekraftig produksjon kan scampien friskmeldes. Produksjonen som finnes i dag må driftes på en annen måte, forteller hun.