Laster innhold, vennligst vent..

Bærekraftig mat

Gastronomisk Institutt i Stavanger er med på et prosjekt for å lage mat og oppskrifter som fremmer et bærekraftig kosthold. Her er oppskrifter og videoer fra deres festmeny.

Video Karl Erik Pallesen lager forrett med fjellørret, nykål og poteter

Karl Erik Pallesen lager forrett med fjellørret, nykål og nypoteter.

Salat med reker og asparges
Foto: Arild Eskeland / NRK
Lammerull med vårgrønnsaker
Foto: Arild Eskeland / NRK
Varm muffins, kald rabarbrasuppe, hylleblomstskum, kremostis og karamelliserte nøtter.
Foto: Arild Eskeland / NRK

Kokken Karl Erik Pallesen har laget en meny med festmat som har lokal mat som hører våren til. Her er det lagt vekt på å følge så mange som mulig av de 10 rådene for bærekraftig kosthold.

Festmeny i fire deler

er første rett. Her blir rekeskallet brukt til å lage smak på majonesen. I neste rett blir ørreten sukkersaltet og røkt før den settes sammen til en rilette, . Hovedrett er , og til dessert er det .

Bærekraftig kosthold

Begrepet bærekraftig utvikling omhandler økologiske, økonomiske og sosiale forhold globalt og mellom generasjoner. Brundtlandskommisjonens sluttrapport ”Vår felles framtid” fra 1987 slo fast at verdens to store problemområder, fattigdomsproblemene og miljøproblemene, må løses samtidig. Dette har like stor gyldighet i dag. Tanken om rettferdig fordeling, geografisk og over tid, må ligge til grunn for et bærekraftig kosthold. Med bakgrunn i denne forståelsen har norske ernæringsfysiologer utarbeidet 10 råd for et bærekraftig kosthold.
Disse 10 rådene stemmer godt overens med innholdet i den tyske forbrukerguiden ”The Sustainable Shopping Basket – A guide to better shopping” utgitt av Rådet for bærekraftig utvikling i Tyskland.

10 råd for et bærekraftig kosthold
1. Spis lavt i næringskjeden
2. Velg økologisk produsert mat
3. Velg lokal mat
4. Spis etter sesong
5. Drikk springvann
6. Velg fisk fra bærekraftige bestander
7. Velg rettferdig produserte varer
8. Ikke spis mer enn du trenger
9. Kast så lite mat som mulig
10. Begrens energiforbruket ved handling, tillaging og lagring av mat