Hopp til innhold

Dømt til å betale 35 millioner for dette hullet

Utbygger Kjell Madland er dømt til å betale 35 millioner kroner i erstatning til entreprenør Skanska etter krangel om Stavangers gapende hull. Madland anker dommen.

Hull i Tanke Svilandsgate

Her skulle det egentlig komme et flott hotell. I stedet preges tomta ved Tanke Svilandsgate i Bjergsted i Stavanger av et gapende hull.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

– Vi opplever at dommen er gal og vil anke, sier advokat Stede Georg Nilsen.

Hans klient Kjell Madland er dømt til å betale 35 millioner kroner til entreprenør Skanska.

Stavanger tingrett mener Madlands selskap Herman Wedersplass AS har brutt kontrakten med Skanska om utbygging av et hotell til 380 millioner kroner i Tanke Svilands gate i Stavanger.

Skanska får også 3,5 millioner kroner for utført arbeid – nærmere bestemt prosjektering av hotellet, og får dekket sine saksomkostninger på knapt én million kroner.

Stridens kjerne er at Madland ikke hadde finansieringen i orden da hans selskap Herman Wedels plass inngikk kontrakt med Skanska om prosjektering og bygging av nytt hotell i Tanke Svilandsgate i Stavanger.

Ti prosent av verdien

Madland fikk frist til 5. september 2014 for å få finansieringen i orden, men overholdt ikke denne.

Skanska krevde derfor 38 millioner kroner i erstatning. Totalt skal kontrakten til Skanska være verdt om lag 380 millioner kroner. Selskapet beregnet en fortjeneste på om lag ti prosent, altså 38 millioner kroner.

Retten har gitt Skanska medhold i dette kravet, men satt det «skjønnsmessig» til 35 millioner kroner.

Regiondirektør i Skanska, Einar Vevatne, er fornøyd med dommen.

– Vi har forholdt oss til at vi har hatt en bindende kontrakt med Herman Wedels plass AS. Når selskapet ikke oppfylte sine forpliktelser, og heller ikke var interessert i å finne en løsning med Skanska, var vi dessverre tvunget til å ta rettslige skritt for å ivareta våre interesser, sier han.

Scandic trakk seg

Tomta i Tanke Svilandsgate skulle etter planen romme Scandic Stavanger Congress, et hotell med gangavstand til sentrum.

Men sist gang det skjedde noe på tomta var våren 2015. Den gang ble bygninger revet og nye boliger kjøpt. Det nevnte hullet ble gravd ut. Allerede på dette tidspunktet skal regningen ha blitt på over 120 millioner kroner.

Det er entreprenørselskapet Stangeland AS som har gravd selve hullet, og NRK vet at Madland har betalt selskapet for jobben.

I februar 2016 skrev Stavanger Aftenblad at også Scandic trakk seg fra avtalen med Madland. Nå kan tomten bli omregulert til boligformål.