Vil ha 41 millioner for Stavangers største hull

Skanska har saksøkt investor Kjell Madland for over 41 millioner kroner for avtalebrudd etter havarert hotellprosjekt.

Hull i Tanke Svilandsgate

Her skulle det egentlig komme et flott hotell. I stedet preges tomta ved Tanke Svilandsgate i Bjergsted i Stavanger av et gapende hull.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

Det skulle bli nye Scandic Stavanger Congress, et hotell med gangavstand til sentrum.

Istedenfor har det blitt Stavanger største og mest omtalte hull. Nå fører det også til en omfattende rettssak som starter mandag 29. august.

Avtalebrudd

I juni 2014 skrev entreprenørselskapet Skanska og eiendomsutvikler Kjell Madland, gjennom selskapet Herman Wedels plass, under på en entreprenøravtale for prosjektering og bygging av nytt hotell i Tanke Svilandsgate i Stavanger.

Madland hadde ikke finansieringen i orden, men fikk frist av Skanska fram til 5. september 2014 å få dette i orden. Så kom 5. september, men finansieringen var fortsatt ikke orden.

Gjennom advokater ba Herman Wedels plass om å få utvidet fristen for å få til en finansieringsavtale.

Skanska sa nei til å utvide fristen, men sier ja til å vente på at dokumentasjonen for at finansieringen var gått i orden. Madland-selskapet skal samtidig ha garantert for nye tre millioner.

Hull i Tanke Svilandsgate

Det er allerede brukt flere millioner kroner på å grave ut tomta ved Tanke Svilandsgate i Bjergsted i Stavanger.

Foto: NRK

Selv om finansieringen ikke kom i orden, fortsatte arbeidet på tomta i Tanke Svilandsgate. Skanska trakk seg imidlertid ut ettersom den nye fristen også hadde utløpt.

To krav

Skanska har rettet to krav mot Herman Wedels plass for kontraktsbrudd.

Skanskas advokater skriver i sitt sluttinnlegg til tingretten at Madland-selskapet ikke benyttet retten til å terminere kontrakten innen 5. september 2014, viser dokumenter som NRK Rogaland har fått tilgang til. Dette var en frist begge parter var blitt enig om.

Det første kravet fra Skanska er på 3,5 millioner kroner, og er for avtalt forskuddsbetaling for prosjekteringsarbeid. Det knytter seg til garantien som er nevnt tidligere.

Det andre og største kravet er på inntil 38 millioner kroner. Totalt skal kontrakten til Skanska være verdt om lag 380 millioner kroner. Selskapet beregnet en fortjeneste på om lag 10 prosent, altså 38 millioner kroner. Det er dette som er basis for kravet.

Herman Wedels plass avviser kravene.

Hadde terminert kontrakten

I sitt sluttinnlegg hevder Herman Wedels plass at de mener selskapet hadde terminert kontrakten innen fristen, 5. september 2014. Skanska burde ha skjønt at det var dette det betydde når finansieringen ikke var i orden.

«Skanska måtte under enhver omstendighet forstå at det var slik situasjonen ble oppfattet av Herman Wedels plass» skriver selskapets advokater.

Selskapet gjør det også klart at de ikke har betalingsplikt for det første kravet.

Nå skal retten bruke nesten to uker på å avgjøre hvem som har rett.

Ingen av partene ønsker å kommentere saken før rettssaken.

Scandic trakk seg

Sist gang det skjedde noe på tomta i Tanke Svilandsgate var våren 2015. Den gang ble bygninger revet og nye boliger kjøpt. Det nevnte hullet ble gravd ut. Allerede på dette tidspunktet skal regningen ha blitt på over 120 millioner kroner.

I februar 2016 skrev Stavanger Aftenblad at også Scandic trakk seg fra avtalen. Nå kan tomten bli omregulert til boligformål.