NRK Meny
Normal

23-åring dømt for 49 lovbrudd i samme sak

Mannen har stjålet identiteten til to kvinner, og bankkortet til en tredje. Han har tatt våpen og kjørt med falske skilter, uten førerkort, og har vist «liten evne til å bryte med kriminalitet», ifølge Jæren tingrett.

23-åringen er allerede domfelt sju ganger tidligere, og måtte svare for over 50 tiltalepunkter da saken hans nylig var oppe i Jæren tingrett. Alt er begått høsten 2012 og i sommermånedene i fjor.

Mannen er nå dømt til to år og tre måneders fengsel. Seks måneder av straffa utsettes med ei prøvetid på to år.

Tømte pulverapparat i hytte

– Tiltalte har tidligere vist liten evne til å bryte med kriminalitet, bemerker retten, men presiserer at dersom han nå ønsker behandling for sitt narkotikamisbruk, bør det tilrettelegges for at deler av straffa kan sones i institusjon.

I den lange lista er det både innbrudd og hengertyveri, biltyveri, tyveri av bilskilt, kjøring med stjålne biler, kjøring med biler påsatt falske skilter og ni tilfeller av kjøring uten førerkort.

Han har tømt et pulverapparat i ei hytte i Time, har vært i besittelse av stjålet gods, nasket i butikk og unnlatt å stoppe for politiet.

Brukte kort for nesten 17.000 kroner

I august i fjor tok han lommeboka til ei kvinne på Nærbø, og brukte kortet hennes til å ta ut 9900 kroner i kontanter og kjøpe tobakksvarer for 7000 kroner – alt i løpet av mindre enn 45 minutter.

Samme måned brukte han to ulike kvinners identitet og bestilte telefonabonnement, fikk utlevert en iPhone 5, bestilte varer over internett og fikk utlevert varer fra en elektrokjede. Til sammen fikk han varer for opp mot 30.000 kroner.

– Foruten tap medfører bedrageriene frykt, usikkerhet og praktiske problemer for ofrene, skriver Jæren tingrett i dommen.

Stjal fire våpen

Sammen med identitetstyveriene er de tre innbruddene, og især innbruddet hvor to rifler og to hagler var en del av utbyttet, det mest alvorlige, mener Jæren tingrett.

– Det kunne fått alvorlige konsekvenser hvis våpnene kom på avveie i et kriminelt miljø, skriver retten videre.

I retten blei han frikjent for fire tiltalepunkter, slik at antallet straffbare handlinger til slutt blei 49. Straffa 23-åringen fikk inkluderer en tidligere dom hvor han fikk prøvetid på en del av straffa. En del av tiltalepunktene var begått i prøvetida for den forrige dommen.