Fire norske steder kjemper om å få sjakk-VM

Stavanger får konkurranse av Bærum, Kragerø og Oslo i kampen om å arrangere verdensmesterskapet i sjakk i 2020, når Magnus Carlsen igjen skal forsvare sin VM-tittel.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen kan spille sin neste VM-kamp på norsk jord.

Foto: Patrick Huerlimann / AP

– Stavanger er riktig sted for sjakk-VM. Vi har lang erfaring med store, internasjonale arrangementer og har det som trengs av fasiliteter og kompetanse, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø.

Christine Sagen Helgø på demonstrasjon

Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø mener byen bør få arrangere VM.

Foto: Hanne Høyland / NRK

Byen får derimot konkurranse om å konkurrere VM. Bærum, Kragerø og Oslo har også søkt om å få arrangere VM.

Det er ikke tilfeldig at de fire stedene har søkt. Verdensmester Magnus Carlsen er fra Bærum, bor i Oslo og trener i Kragerø. I tillegg spiller han årlig den prestisjetunge turneringen Norway Chess i Stavanger.

– Vi er veldig fornøyd med alle kandidatene som har søkt, og nå har vi startet innledende forhandlinger, forteller kommunikasjonskonsulent i Norges Sjakkforbund, Ragnhild Forsberg.

Hun presiserer at forbundet foreløpig er et stykke unna å lande hvilket sted som skal bli Norges kandidat. Sentralforbundet i sjakkforbundet tar stilling til hvem som blir Norges kandidat i slutten av mars.

Generalsekretær i sjakkforbundet og medlem av VM-komiteen, Geir Nesheim, forteller til NRK at lokalisering, penger og erfaring blir avgjørende for hvilket norsk sted som får søke om sjakk-VM.

Årlig storturnering

Kjell Madland

Norway Chess-general Kjell Madland mener erfaringen Stavanger har gjør at de bør arrangere sjakk-VM.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Et sjakk-VM i Stavanger er ventet å koste mellom 40 og 50 millioner kroner, får NRK opplyst. Styreleder i Norway Chess, Kjell Madland, mener det er åpenbart at Stavanger bør være Norges kandidat som arrangørby.

– Jeg håper de støtter vårt alternativ. Vi har bred erfaring, og har alle verdensstjernene hos oss hvert eneste år.

De siste årene har stavangerregionen arrangert Altibox Norway Chess, én av verdens sterkeste turneringer. Der blant annet Magnus Carlsen, Vishy Anand og Fabiano Caruana har konkurrert.

Spiller om VM-tittelen for femte gang

Nå ønsker oljebyen verdensmesterskapet velkommen til byen. Et eventuelt VM skal i så fall avholdes i Stavanger konserthus.

Stavanger Konserthus

I søknaden til Stavanger foreslås Stavanger konserthus som konkurransested for sjakk-VM 2020.

Foto: Ellingsen, Tommy / NTB scanpix

– Det er en av Norges største byer, men har samtidig en intim atmosfære. Vi har en sterk infrastruktur, kort vei til flyplassen, gode buss-, båt- og togforbindelser. Vi har kort vei til fjord og fjell som rekreasjon for besøkende og spillere, sier Madland.

Magnus Carlsen har forsvart VM-tittelen fire ganger, sist i London i 2018 mot USAs Caruana. Norges Sjakkforbund ønsker at det femte slaget i Carlsens verdensmesterperiode finner sted i Norge.

Skulle verdensmesterskapet bli spilt i Stavanger, vil første parti gå av stabelen 12. november 2020.

– Vi er veldig imponert over det som Norway Chess har fått til i Stavanger de siste årene, sier Forsberg i sjakkforbundet.

Den endelige avgjørelsen tas av det internasjonale sjakkforbundet FIDE.