Hopp til innhold

Smittevernoverlege om nye tall om virusmutasjon: – Det er gledelig

STAVANGER (NRK): Den britiske varianten av koronaviruset er trolig ikke så smittsom som først fryktet. Det gir likevel ingen grunn til å senke skuldrene.

Jon Sundal

Smittevernoverlege Jon Sundal var den første som fikk koronavaksinen ved Stavanger Universitetssjukehus tidligere i januar.

Foto: nrk

– Det er gledelig, men det må samtidig understrekes at det muterte viruset er mer smittsomt enn det vanlige, sier smittevernoverlege Jon Sundal.

Han forteller at nye beregninger tyder på at den britiske varianten har en økt smittsomhet på rundt 35 prosent. Tidligere har man trodd at det var opp imot 70 prosent.

– Det trenger ikke bli så aller verst, men vi er ennå usikre på hvor denne varianten finnes i Norge. Vi tror derimot ikke at det har vært klynger utenfor Østlandet, sier Sundal.

Jon Sundal, smittevernoverlege, Stavanger universitetssjukehus (SUS)

Jon Sundal er smittevernoverlege ved Stavanger Universitetssjukehus.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Alvorlig utfordring

Selv om mutasjonen trolig ikke er så smittsom som først fryktet, er det likevel ingen grunn til å senke skuldrene.

– Vi blir bekymret når vi ser på noen av landene rundt oss. I Danmark, Tyskland og Storbritannia har det vært en kjempebelastning på helsevesenet. Blir det flere syke, blir også dødeligheten høyere. Det er klart at dette er alvorlig, sier Sundal.

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet (FHI) sier at det fra Danmark rapporteres at det muterte viruset er 36 prosent mer smittsomt enn det vanlige.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland tror at Norge fremover kan få mindre lokale utbrudd ulike steder i landet som skal slås tilbake med omfattende testing, smittesporing og isolasjon.

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Også 30-40 prosent mer smittsomhet er en alvorlig utfordring som vil kreve strenge tiltak i samfunnet for å holde smittespredningen under kontroll, sier Forland til NRK.

FHI vurderer at det er moderat sannsynlig at den britiske varianten gir mer alvorlig sykdom enn den vanlige. De anslår også at det er lav sannsynlighet for at dagens vaksiner beskytter dårligere mot den engelske varianten.

– Så langt vi kjenner til har Pfizer-, Morderna- og Astra Zeneca-vaksinene alle effekt også mot det muterte viruset. De studier som er publisert gir ikke sikre holdepunkter for at det muterte viruset er mer dødelig, utdyper Forland til NRK.

– Vil være en bragd

Fredag var det registrert totalt 163 tilfeller av den britiske mutasjonen i Norge. De aller fleste av disse tilfellene er på Østlandet; 87 i Viken og 38 i Oslo.

Smittevernoverlegen blir mektig imponert om utbruddet i Nordre Follo nå blir slått ned.

– Det vil være en bragd om det blir bekjempet uten at det sprer seg til resten av landet, sier Sundal.

Utbrudd av mutert koronavirus

– Nye varianter av koronaviruset oppstår hele tiden. De variantene som har størst spredningsevne vil etter hvert dominere, sier Vold.

Foto: Berit Roald / NTB

Avdelingsleder i FHI, Line Vold, opplyste tidligere denne uken at nye varianter av viruset de kommende månedene kan bli en trussel mot å få kontroll på koronasituasjonen.

– Det er fortsatt håp om å få utryddet den britiske varianten fra dette utbruddet. Men det er ikke sikkert vi klarer det neste gang. Dersom denne eller andre mer smittsomme varianter får fotfeste i Norge, vil de utgjøre en alvorlig trussel mot den kontrollen vi nå har på pandemien, sa hun.