De unge gleder seg til å gå av med pensjon

Én av fire arbeidstakere under 34 år ser allerede frem til å legge arbeidslivet bak seg, viser en ny undersøkelse. De tenker mere på seg selv enn på arbeidsplassen, mener Proffice-direktør.

Hanne Veshovda Helleren

DAGLIG LEDER: Hanne Veshovda Helleren, sjef ved Kicks parfymeri i Sandnes, merker fort dersom arbeidssøkerne ikke er interessert i å jobbe.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Pensjonere meg? Det har jeg ikke tenkt på. Det er veldig lenge til, svarer Hanne Veshovda Helleren (25).

Men mange arbeidstakere på hennes alder har tenkt tanken, og hele én av fire har allerede begynt å glede seg til å gjøre slutt på karrieren.

Dette kommer fram i den nyeste arbeidslivsundersøkelsen til Proffice, PAMA, gjennomført blant 2500 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS i september og oktober 2014.

Stein Andrè Haugerud

ARBEIDSLIV: Stein André Haugerud, direktør i Proffice Norge, presenterte i dag en arbeidsmiljøundersøkelse som viser at unge er ser frem til å pensjoneres.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

«Generasjon Y»

36 prosent av alle de spurte oppgir at de gleder seg til å gå av med pensjon. Av de under 34 år synker ikke antallet stort. Én av fire ser fram til å bli pensjonist.

– Veldig mange unge arbeidstagere gleder seg til å bli pensjonister allerede nå. Det synes jeg er interessant, sier direktør i Proffice Norge, Stein André Haugerud til NRK.

Noen av de spurte under 34 går ennå på skole, noen har et par år i arbeidslivet og noen har jobbet i ti år.

– Det å bli pensjonist i Norge er forbundet med det å ha det bra. Jeg tror mange ser frem til det. «Generasjon Y» blir jo kalt dessertgenerasjonen, og de ser for seg en like bra pensjonisttilværelse som starten på yrkeslivet, sier Haugerud.

Han har også tidligere undersøkt hva som kjennetegner generasjonen født mellom 1996 og 1980.

– De er mer opptatt av seg selv enn bedriftens ve og vel. Som generasjon er de mer bevisst på hva som er bra for dem, sier han.

– Sløvt

– Det er helt feil. Hvis du jobber med noe du trives med, får du jo lyst til å jobbe, sier Veshovda Helleren.

Allerede som 19-åring var hun daglig leder for et parfymeri i hjembyen Egersund. Nå driver hun et større parfymeri i det nyåpnede kjøpesenteret Bystasjonen i Sandnes sentrum.

Før senteret åpnet måtte hun ansette nye folk.

– Jeg har hatt litt forskjellige folk på intervju. Jeg ansetter de som har lyst, glede og interesse av å jobbe. Jeg ser fort om lysten er der. Hvis de ikke brenner for det, selger de ikke. Det er de som drømmer om dette jeg vil ansette, sier hun.

Men de er ikke alltid lette å finne, og hun har liten forståelse for dem som allerede ser frem til å bli pensjonert.

– Det er sløvt. Alle har jo en hobby, og noe de liker å drive med. Det er bare å finne ut hva de trives med. Hadde alle virkelig prøvd på det, hadde de fått det til, sier Veshovda Helleren.

Gleder seg til pensjon
Foto: Proffice