Hopp til innhold

Laber oppslutning om tjæresandprotest på Statoils generalforsamling

Forslaget om at selskapet skal trekke seg ut av det omstridte prosjektet i Canada fikk støtte fra mindre enn en prosent av Statoils totale aksjekapital.

Laber oppslutning om oljesandprotest på Statoils generalforsamling.

Miljøvernere benyttet igjen anledningen til å markere sin motstand mot tjæresand da Statoil holdt sin generalforsamling.

Under generalforsamlingen ble det fremmet et forslag om at Statoil må trekke seg ut av sine kontroversielle investeringer i utvinning av tjæresand i Alberta i Canada.

Miljøorganisasjonene WWF og Greenpeace har begge sikret seg aksjeposter i selskapet for å kunne markere sin motstand. Men også andre aksjonærer støtter miljøinitiativet, deriblant Storebrand, svenske Folksam og amerikanske Boston Common Asset Management.

Helge Lund

På vei inn til generalforsamlingen forsvarte konsernsjef Helge Lund Statoils satsing på oljesand.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

På vei inn til generalforsamlingen forsvarte konsernsjef Helge Lund satsingen på tjæresand.

– Vi har klare og ambisiøse målsettinger for mer miljøvennlig drift, sa han ifølge Stavanger Aftenblad.

Lavere oppslutning om oljesand-motstanden

Ifølge Greenpeace viser opptellingen at forslaget om å trekke seg fra tjæresandprosjektet fikk oppslutning fra 5,3 milliarder aksjekroner i Statoil.

Det er mindre enn en prosent av Statoils samlede aksjekapital.

– Dette er litt mindre enn det som var toppåret vårt, 2012. Da fikk forslaget støtte fra over 10 milliarder kroner av aksjekapitalen, sier Greenpeace-leder i Norge Truls Gulowsen til NRK.

Truls Gulowsen, Greepeace

Greenpeace-leder i Norge Truls Gulowsen mener det viktigste er at motstanden mot oljesandprosjektet blir forankret i opinionen.

Foto: Greenpeace

Han mener det er flere årsaker til denne nedgangen.

– Vi har prioritert ned den direkte påvirkningen av investorene. For oss er det viktigste at det blir gitt et tydelig signal, at motstanden mot oljesandprosjektet blir forankret i opinionen, sier Gulowsen.

Forslaget om at Statoil ikke skal bore i isfylte farvann fikk støtte fra 3,5 milliarder kroner av aksjekapitalen.

Demonstrasjon mot Tjæresand på Statoils generalforsamling

Demonstrasjon mot tjæresand på Statoils generalforsamling.

Foto: NRK

– Arbeiderpartiet er på gli

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson er blant dem som vil ha slutt på dette. Han har fremmet et forslag i Stortinget hvor han krever at staten, som hovedaksjonær, må bruke sin rett til å instruere Statoils styre til å trekke selskapet ut av canadisk tjæresandutvinning.

Ifølge Hansson selv er det nå reell mulighet for at forslaget kan få flertall.

– Arbeiderpartiet er på gli, og da ryker flertallet for Statoils tjæresand-eventyr, sier han.

Tror på seier

Også WWF har tro på seier.

– Staten som eier bør gjøre pinen kort og gjøre det klart for Statoil-ledelsen hvilken vei dette går, sier WWFs fagsjef Arild Skedsmo. Han mener det uansett bare er et spørsmål om tid før Statoil blir tvunget til å trekke seg ut av investeringene.

Les også: Liker det ikke, men lar Statoil holde på

– Finansbransjen er for alvor i ferd med å oppdage at kampen mot klimaendringene kommer til å forandre verdens energimarkeder fullstendig, hevder Skedsmo.

Skal kampen mot global oppvarming lykkes, må olje bli liggende under bakken, og da er det naturlig å slutte med det dyreste og skitneste først, understreker han.

Aksjonærer sier nei

Budskapet gir gjenklang hos investeringsselskapet Boston Common Asset Management.

I et brev til Statoil som er signert av i alt 36 investorer, skriver Boston Common Asset Management ifølge Stavanger Aftenblad at investorgruppen er bekymret for mulige økonomiske og omdømmemessige risikoer knyttet til selskapets investeringer i canadisk oljesand.

Brevet viser at miljøbevegelsens krav ikke er ekstreme, mener Greenpeace.

– Store og tunge investormiljøer mener at det ikke er noen god ide, og er bekymret for at Statoil driver med oljesand, sier Martin Normann, rådgiver i Greenpeace.

Demonstrasjon mot Tjæresand på Statoils generalforsamling

Demonstrasjon mot tjæresand på Statoils generalforsamling.

Foto: NRK