NRK Meny
Normal

Ordføreren åpnet ny og gratis byttebu

Stemningen var god i finværet på Forus, da Stanley Wirak klippet snoren på IVARs nye byttebu.

Her kan du levere og hente brukte gjenstander.

Her kan du levere og hente brukte gjenstander.

Foto: Gunnar Ringen Johansen / NRK

– Istedenfor å brenne ting, kan andre få bruke det, sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak minutter før han klippet snoren for den nye, permanente byttebua.

Byttebuas slagord oppsummerer driften: "Det du ikke trenger, kan andre ha bruk for. Og omvendt." Ting du synes er litt for fint til å kastes, kan leveres her.

Sandnesordfører Stanley Wirak (Ap) klippet snoren for den nye bua.

Sandnesordfører Stanley Wirak (Ap) klippet snoren for den nye bua.

Foto: Gunnar Ringen Johansen / NRK

Fra telt til permanent

Det er gjenvinningsselskapet IVAR (Interkommunalt vann, avløp og renovasjon) som driver byttestasjonen. Frem til i dag har byttebua vært et midlertidig telt med enkelte vanskeligheter rundt logistikken.

– Nå er det permanent og nå håper jeg at mange leverer inn gode ting her som andre kan bruke, sier Wirak.

Det nye, permanente bygget, gjør ting enklere for ansatte og brukere. Med trafikk på godt over 60 000 besøk i 2015, følte gjenvinningsselskapet det var på tide med en mer langsiktig løsning.

– Det har blitt veldig stor trafikk. I 2013 hadde vi 45 000 besøkende, mens det i 2015 snakkes om 65 000, sier Kjell Øyvind Pedersen, direktør i IVAR IKS.

IVAR-direktør Kjell Øyvind Pedersen

IVAR-direktør Kjell Øyvind Pedersen kunne ønske velkommen til nyåpningen.

Fra betaling til gratis

Frem til nå har det kostet mellom 50,- og 200,- kroner per lass, alt ettersom hvor mye du har med deg. Den kostnaden forsvinner med ny logistikk og ny bu.

– Nå blir det gratis å levere inn til byttebua, mens det vil være en betalingsordning for å kjøre inn restavfall, sier Pedersen.

Han tror det vil bidra til at flere kjører innom byttebua med ting som kan brukes om, noe han mener er positivt for miljøet.

Ny logistikk skal gjøre det enkelt og benytte seg av byttebuå

Ny logistikk skal gjøre det enkelt og benytte seg av byttebuå

Foto: Gunnar Ringen Johansen / NRK

Festlig konferansier

Blant gamle trehjulssykler, rattkjelker og skrivemaskiner finner vi dagens konferansier, Per Inge Torkelsen. Tilbake i 2008, da byttebua åpnet for første gang, hadde komikeren samme oppgave.

– Det kan bli julekvelden for deg her. Nå fant jeg en bok her om Eidsvoll 1814. Fantastisk. Det er skøyter, ski og sykler. Du kan finne sykt mange spennende bøker og andre ting, sier en engasjert Torkelsen.

Komiker Per INge Torkelsen.

Komiker, samler og tidligere skraphandler Per Inge Torkelsen tok ansvar som underholdende konferansier.

Foto: Gunnar Ringen Johansen / NRK

Han mener dette vil være en bidragsyter mot det han mener er et samfunn som bruker og kaster for mye.

– Jeg synes det er trist. Derfor er dette helt vakkert. Her kan folk levere fra seg ting de ikke lenger føler de har behov for, så kan andre synes at dette er midt i blinken. Du kan finne gull her, sier han.