Hopp til innhold

– Marin forsøpling truer dyrelivet

Styremedlem i Naturvernforbundet i Østfold, Sten Helberg, sier at marin forsøpling er en stor trussel, og håper at flere vil være med å redde dyrelivet i Norge.

Sten Helberg

Styremedlem i Naturvernforbundet i Østfold, Sten Helberg, fant i dag restene av en terne surret inn i tau.

Foto: Pål Andersen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Den store strandryddedagen i Fredrikstad

Dette var noe av det de fant i Fredrikstad.

Foto: Sten Helberg

I dag var den store strandryddedagen i regi av foreningen «Hold Norge Rent». Over hele landet ble strender ryddet frie fra plast og søppel.

Fant kjøleskap og sofa

Medlemmer fra Naturvernforbundet og andre frivillige stilte opp for å rydde Gangsrødbukta i Fredrikstad.

– Vi var ti personer som holdt på fire timer hver, opplyser Helberg.

Pia We Dahlen

Pia We Dahlen, medlem i Naturvernforbundet, holder her opp en Q-tips. Dette er noe de finner over alt hvor de rydder langs kysten.

Foto: Pål Andersen / NRK

Gjengen som ryddet i solskinnet fylte hele 16 plastsekker med søppel. I tillegg fant de mange store ting.

– Vi fant blant annet en halv plastikkjolle, to sykler, fire bildekk, seks store plastkanner, to halve plasttønner, deler av støtfangeren på en bil, et kjøleskap og en sofa, forteller Helberg.

Les også:

– Millioner av sjøfugler dør

Han sier at marint-søppel er en stor trussel for dyrelivet.

– Hvert år dør en million sjøfugler i Norge. De spiser plastikken, og klarer ikke fordøye den. Det blir fylt opp i magesekken, slik at de ikke får i seg mer mat. Det samme gjelder for fisk, sier han.

Strandryddedagen 2016

Dette var noen av dem som møtte opp for å rydde i Fredrikstad.

Foto: Sten Helberg

Naturvernforbundet er stadig ute og rydder langs kysten. Det er spesielt én ting de alltid finner, uansett hvor de rydder.

– Vi finner alltid Q-tips. Folk kaster brukte Q-tips i do, som går gjennom renseanleggene, og rett ut i havet. Dette får både fugl og fisk i seg, sier han trist.

Mye søppel fra utlandet

Naturentusiasten sier at mye av søppelet ikke er kastet i Norge.

– Vi tror at omtrent halvparten av det vi finner langs kysten er fra andre land. Så hver gang det blåser, kommer det mer søppel, forklarer han.

Helberg er opptatt av at alle kan være med og bidra med å holde kysten ren.

– Selv om vi ikke redder verden med de 16 sekkene vi ryddet i dag, redder vi noen dyr. Alt hjelper. Hvis alle i Norge hadde ryddet en sekk hver, hadde vi fått vekk det meste, mener han.

– Det skal ikke så mye til for å bidra. Hva med å rydde litt søppel når man går tur, eller når man er nede på stranda for å bade?

– Kan bli like mye plast som fisk i havet

Prosjektleder i Hold Norge Rent, Malin Jacob, sier at engasjementet med å rydde søppel har vokst enormt de siste årene.

– Da vi startet opp med ryddedagen i 2011, var 2000 personer med og rydde. I fjor var det 19.000. Vi håper det er enda flere i år, sier hun på telefonen mens hun er i full gang med å rydde langs stranda.

Hun tror flere engasjerer seg fordi det er kommet mer forskning på området.

– Det er kommet mer forskning som viser problemet med forsøppling. I år kom for eksempel World Economic Forum med en ny rapport som sier at hvis forsøplingen fortsetter på samme måte, vil det være like mye plast i verden som fisk i 2050, sier hun.

Prosjektlederen sier at det ikke er bare dyra i havet som får i seg farlig plast.

– Vi må ikke glemme at stoffene havner i næringskjeden, og at mye av det havner på matbordet vårt. Så det er også farlig for menneskene, sier hun bestemt.

På Hvaler tjuvstartet de i dag årets strandryddedag. Frivillige, skoleelever og profesjonelle jobbet sammen med å rydde opp i skjærgården. På lørdag vil 25 000 frivillige over hele landet jobbe med det samme.

På Hvaler var de tidlig ute og ryddet i år.