Hopp til innhold

Butikker ødelegger potetene

Poteter skal ligge mørkt og kjølig, likevel velger butikker å legge frem rotgrønnsaken i lyset. Potetene kan da bli grønne og giftige.

Poteter

Poteter bør aller helst ligge mørkt, kaldt og fuktig.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Før i tiden kjøpte folk 50 til 200 kilo poteter om gangen og lagret dem i kjelleren. I dag kjøper vi nye poteter hele tiden. Disse potetene bør ligge kaldt i kjøleskapet, og mørkt, da holder kvaliteten og smaken seg slik den skal være. Poteter skal helst ikke være i lyset i det hele tatt.

Arne Vagle er potetekspert ved Norsk Landbruksrådgivning på Særheim, og han er tvilsom til måten butikkene lagrer poteter.

– I butikkene ligger potetene i flomlys for at de skal se pene ut, og for at du skal få lyst til å kjøpe dem. Det er farlig med lys og poteter, potetene blir grønne, sier Vagle.

Les også: Potetål skaper trøbbel på Jæren

På Coop Mega på Jærhagen, Klepp, prøver Kristian Rott å finne de beste potetene.

– Jeg tenker over to ting når potetene ligger slik; For der første ser jeg hvordan de ser ut, men så tenker jeg også på lyset, skal ikke poteter helst ligge i mørket?

Vi spiser mindre poteter

I 1975 spiste nordmenn tre ganger så mye poteter som i dag. I 2009 spiste vi i gjennomsnitt, 25 kilo poteter i året. Vagle tror denne nedgangen kan skyldes at potetene har blitt dårligere på grunn av lagringen av poteter i butikkene.

– Potetomsetningen har gått ned, kanskje fordi enn ikke tar hensyn til dette og du får et dårligere produkt. Men jeg ser det er en konflikt mellom å lagre potetene mørkt og kaldt, og det å selge dem i butikken.

Les også: Spår mangel på jærske poteter

Les også: Potetene råtner i Rogaland

Det er nettopp det som er problemet til butikksjef ved Coop Mega på Jærhagen, Kjetil Maudal. Han er klar over at potetene blir dårligere av å ligge fremme i lyset, men for å selge så må potetene synes.

– All erfaring viser at salget øker hvis varer er lagt frem på en innbydende måte. Ideelt er det klart at potetene skulle vært i en jordkjeller, men vi kan ikke lokke kundene ned dit. Kanskje kommer det bedre lagringsmuligheter i fremtiden, eventuelt at vi lager eget mørkerom med rett temperatur og fuktighet, Sier Maudal.