NRK Meny
Normal

Brannsjef: – Brannsikkerheten i T-forbindelsen kunne vært bedre

Ventilasjonsanlegget virket som bare det under tirsdagens brannøvelse i T-forbindelsen, som skal åpnes 5. september. Men sikkerheten kunne likevel vært bedre, mener brannvesenet.

Tirsdag var det brannøvelse i T-forbindelsen, hvor blant annet ventilasjonsanlegget ble testet. Etter planen skal tunnelen åpnes 5. september.

BRANN: En container i brann simulerte en bilbrann i forbindelse med øvelsen i T-forbindelsen.

Selve branntesten gikk helt etter planen. En iscenesatt brann, i samme størrelsesorden som en brennende personbil, førte ikke til store problemer i den nye tunnelen.

Ventilasjonsanlegget førte røyken i én retning, og rundt 50 tilskuere kunne stå helt inntil ilden uten å puste røyken inn.

NRKs reporter Thomas Halleland var på plass under øvelsen, og kunne fortelle at han stod bare noen få meter fra den brennende containeren.

Sikkerheten kunne vært bedre

Likevel mener brannvesenet at sikkerheten i tunnelen kunne vært bedre. Blant annet mener brannsjef i Karmøy, Tor Inge Henriksen, at det er for langt mellom brannhydrantene.

– Vi har vært i en dialog med Vegvesenet om uttak av brannvann i tunnelen, og det er en sak vi håper å finne en løsning på nå, sier han til NRK.no.

Statens vegvesen, på sin side, tar kritikken på alvor, og innrømmer at enkelte sikkerhetstiltak kunne vært bedre.

– I forhold til andre tunneler er dette veldig bra, men alt kan jo gjøres bedre, sier byggeleder for T-forbindelsen, Tor Kåre Austrheim.

– Flaks at ingen omkom

Det har vært mye fokus på sikkerheten i tunneler etter at det mandag 5. august begynte å brenne i et vogntog i Gudvangetunnelen i Sogn og Fjordane. Over 80 personer ble evakuert, og brannsjefen mente det bare var flaks at ingen omkom.

LES OGSÅ: Har evakuert over 80 personar frå tunnelbrann - alle er sotete og slitne | Har evakuert over 80 personar frå tunnelbrann - alle er sotete og slitne

Søndag 11. august brant det i et nytt vogntog – denne gangen i Byfjordtunnelen utenfor Stavanger. Ingen personer ble skadet, men det ble slått full alarm, og et stort antall brannkjøretøy både fra Stavanger og Rennesøy rykket ut til stedet.