Normal

Legger medlemskap i boligbyggelaget under juletreet

Mange barn og unge får medlemskap i boligbyggelag til jul. Høye og stigende boligpriser er årsaken, mener boligbyggelagene selv.

Video Boligbyggelag

VIDEO: Høye boligpriser og strammere retningslinjer for å få boliglån gjør at mange foreldre benytter høytiden til å gi sine håpefulle lite forsprang.

– I året som har gått har vi hatt en fantastisk vekst i medlemsmassen, sier Cecilie Wathne, kommunikasjonssjef i Stavanger boligbyggelag.

Cecilie Wathne

Cecilie Wathne.

Foto: John Gunnar Skien / NRK

Særlig unge boligkjøpere sliter med å komme inn på det hardt pressede boligmarkede mange steder i Norge.

Boligbyggelagsmedlemmer har forkjøpsrett på boligene som selges gjennom laget, og den som har vært medlem lengst, kan få tilslag. Det frister, tror Wathne.

– Halvparten av alle våre solgte medlemskap i desember er gaver. Og en tredel av alle vi har solgt i år, er til barn og ungdommer under 18 år, sier hun.

2000 nye medlemmer

Boligbyggelaget fikk 2000 nye medlemmer i 2011. Nabo-boligbyggelaget OBOS Rogaland, tidligere Hetland og Jæren boligbyggelag, har også økt medlemstallet sitt det siste året. 600 nye ble fasiten for OBOS.

– Vi har en veldig stor medlemsvekst, og tror boligmarkedet er noe av forklaringen, sier direktør Sigurd Sivertsen.

Wathne har også eksempler på flere som har gitt medlemskap i dåps- eller konfirmasjonsgave.

Flytter fra Stavanger til distriktene

Siden 2005 har boligprisene i Stavanger-regionen økt med 90 prosent. Det gjør at særlig unge mennesker må lenger og lenger utenfor byen for å få kjøpe den boligen de drømmer om.

Video Måtte til Bjerkreim for å få råd til bolig

VIDEO: – Det ble for dyrt i Stavanger, sier Ann Mari Nærbø Rochowicz. Med mann og to barn flytter hun fra Stavanger til Bjerkreim. (Arkiv 2. november)

Dag Lauritzen

Dag Lauritzen.

Foto: Erik Waage / NRK

Dag Lauritzen er av dem som gir barna medlemskap til jul.

– Å skulle etablere seg i dag, er vanskelig. Hvis de heller vil ha Playstation, kommer jeg til å si til dem at det er på tide å bli voksne, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland

Ekstremværet Knud.

«Knud» slo ut nødnettet: – Det er en skandale

Allerede i 2016 viste det seg at nødnettet var sårbart for strømbrudd. Myndighetene lovet bedring, men likevel klappet det sammen under uværet i helgen.