Hopp til innhold

Ble kvitt rusen – nå hjelper de andre

Alexander ble rusavhengig som 12-åring, men etter flere forsøk klarte han å bli rusfri. Nå jobber han og Victoria Skretting for å hjelpe andre med å klare det samme.

Victoria Skretting og Alexander

Victoria Skretting og Alexander mener bakgrunnen deres gir dem troverdighet, som gjør at rusmisbrukere lytter til dem på en helt annen måte.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Jeg trodde jeg var en av én million som skulle klare det. Men så var det tilbake i amfetaminkjøret igjen.

«Cato» har hatt rusfrie perioder, men, som for så mange andre, har det endt med tilbakefall.

– Han glapp litt for meg en periode, sier Alexander.

Han kjenner seg igjen i historien til «Cato». Alexander (30) begynte å ruse seg da han var 12 år gammel, og prøvde å bli rusfri sju ganger før han klarte det. Nå er han ansatt i Helse Stavanger, og bruker egne erfaringer når han møter «Cato» og andre i samme situasjon:

– Når du sprekker, blir venner og familie skuffet. Da er det viktig å ha noen som spør: Hvordan går det med deg? sier han.

– Vi snakker samme språk

Kollega i Drop out-prosjektet, Victoria Skretting (27), har også bakgrunn som rusavhengig.

– Vi snakker samme språket og vi har en felles forståelse. De lytter til oss på en annen måte fordi vi har en helt annen troverdighet, sier hun.

Siden september i fjor har de to tatt med rusavhengige på aktiviteter som klatring, kafe og yoga – og hjulpet dem med papirarbeid for å få behandling. Målet er å motivere dem til å holde seg unna rus – en prosess som ofte innebærer å måtte vente på behandlingsplass:

– Når du er rusmisbruker så varierer dagene enormt. Du forholder deg ikke til tid på samme måte som folk som ikke ruser seg gjør, sier Skretting.

Fem sykehus har rusprosjekter

Ole Næss

Ole Næss, prosjektleder i Drop out-prosjektet ved Helse Stavanger.

Foto: Mari Friestad / NRK

Fem norske helseforetak har, på oppfordring fra regjeringa, prosjekter gående for å hindre at folk dropper ut av rusbehandling, men det er bare Helse Stavanger som bruker tidligere rusavhengige som metode – og til nå har 90 rusavhengige fått hjelp.

– Alle bortsett fra to er nå tilbake, eller på vei tilbake i behandlingssystemet. Dette viser at det er godt for pasientene å ha kontakt med folk som har vært gjennom det samme, sier prosjektleder Ole Næss.

Det kan «Cato» skrive under på. Han har nå vært rusfri siden mai, og takker Alexander i Drop Out.

– Det har vært veldig betryggende å vite at jeg kan ringe ham, og at han har vært gjennom det samme. For folk vet ikke alt.